Arkeologlar, en az 4.000 yıl önce Güney Amerika’da yaşamış kayıp bir uygarlığa ait yeni kanıtlar keşfetti. Venezuela’daki düz bir dağın tepesinde, gizemli bir ritüelin parçası olabilecek nokta desenleri, yaprak motifleri ve çubuk figürlerinden oluşan renkli tasarımlar içeren antik çizimler ortaya çıktı.
Baş araştırmacı José Miguel Pérez-Gómez yaptığı açıklamada, daha önceki çalışmalarda bölgede insan faaliyetine dair herhangi bir işaret bulunmadığını ve buldukları sanat eserlerinin daha önce bilinmeyen “kayıp” bir uygarlık tarafından yapıldığını düşündürdüğünü söyledi.
Kayaların üzerine resmedilmiş sanat eserleri, Bolivar eyaletindeki Canaima Ulusal Parkı’nda 30 bin km kareden daha geniş bir alana yayılmış şekilde bulunuyor.
Dünyanın hiç tanımadığı yeni bir toplum
Pérez-Gómez, “Gördüğümüz şey, muhtemelen 2,5 milyon ila 11.700 yıl önce yaşanan Pleistosen’in çağının sonunda Canaima Ulusal Parkı bölgesine gelen yeni bir avcı-toplayıcı kültürü. Oraya yerleştiler, evrimleştiler ve daha sonra bölgenin geri kalanına yayılarak Amazon Havzası’na kadar ulaştılar” dedi.
Bu buluntular aynı zamanda Amerika kıtasında insanların bilinenden çok daha eski tarihlerde ileri medeniyetler kurduğunu gösteriyor. Bakalım, bilim insanları izlerin peşine düşüp kazılara başladıklarında, daha detaylı verileri ortaya çıkarabilecekler mi?
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/yeni-kesifler-4000-yillik-kayip-bir-medeniyetin-varligini-ortaya-cikardi_164512.html