2024 iPad Pro serisinin öne çıkan özelliklerinden biri de yeni Ultra Retina XDR ekranı. Daha öncesinde Apple’ın Liquid Retina XDR ve Super Retina XDR ekranlarını zaten görmüştük. Peki bu yeni ekranı diğerlerinden ayıran nedir? Hemen açıklayalım…
Apple nihayet 2024 iPad Pro modelleri için OLED ekranlara geçiş yaptı. Önceki 12,9 inç iPad Pro modeli mini LED teknolojisini kullanan Liquid Retina XDR ekrana sahipti. Ancak, iPhone’lardan aşina olduğumuz Super Retina XDR takısı yerine Apple’ın yeni bir süslü kelimesi var: Ultra Retina XDR.
Apple’ın Ultra Retina XDR ekranı, iPhone’lardakiler de dahil olmak üzere diğer geleneksel OLED ekranlara benzemiyor. Şirket, daha yüksek bir ekran parlaklığı elde etmek için iki OLED panelin üst üste yerleştirildiği tandem OLED ekran teknolojisini kullanıyor. M4 çipi her iki panelin parlaklığını ve renklerini aynı anda yönetiyor.
Böylece, 2024 iPad Pro’lar SDR içerikler için tam ekran parlaklığını 600 nit’ten 1.000 nit’e çıkarabiliyor. HDR içerikler için tepe parlaklık 1.600 nit ile aynı kalsa da OLED teknolojisi mini-LED’e göre çeşitli avantajlar sunuyor.
Ultra Retina XDR’nin Liquid Retina XDR ekranlardan farkı
OLED paneller tek tek piksel kontrolüne izin verdiği için Apple’ın Ultra Retina XDR ekranlarında bu sorun yaşanmıyor ve dolayısıyla daha iyi siyah tonlar elde ediliyor. Daha karanlık sahnelerde pikseller etkin bir şekilde kapanarak kontrastı önemli ölçüde artırıyor. Ayrıca, OLED ekranlar kendi kendini yayan piksellere sahip olduğundan LCD’ler gibi özel bir arka ışığa ihtiyaç duymuyor.
- Yeni iPad Pro’nun en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye ikinci sırada, peki birinci kim?
Ultra Retina XDR ekran, yenileme hızını önceki 24Hz’e kıyasla dinamik olarak 10Hz’e düşürmek gibi başka küçük yükseltmeler de getiriyor. Elbette bu biraz güç tasarrufu sağlasa da önemli bir fark yaratmıyor.
Ultra Retina XDR, iPhone’lardaki Super Retina XDR’den daha mı iyi?
Apple, 2019’daki iPhone 11 Pro’dan bu yana Super Retina XDR ekranları kullanıyor. Peki bu ekranlar, yeni Ultra Retina XDR ekranlardan daha mı iyi?
Öncelikle, iPhone ekranları tandem OLED teknolojisini kullanmıyor. Teorik olarak, Ultra Retina XDR ekran daha verimli ve hatta OLED yanması yaşamadan daha uzun süre dayanabiliyor. Bunun nedeni, iki panelin aynı parlaklığı sağlarken etkin bir şekilde daha düşük voltajda çalışması, yani her bir panelin yanma yaşaması daha uzun sürüyor.
Apple, hem iPhone 15 Pro hem de M4 iPad Pro için 2.000.000:1 kontrast oranını kullanıyor. Yani parlaklık ve genel kontrast açısından çok fazla fark bulunmuyor. iPhone 15 Pro açık havada 2.000 nit gibi daha yüksek bir parlaklığa ulaşabiliyor. SDR içeriklerde ise aynı 1.000 nit parlaklığa sahip.
Apple’ın buradaki en büyük başarısı, çok daha zor olan daha büyük bir ekranla aynı performans seviyesini korumak. 2024 iPad Pro, tamamen yeni Ultra Retina XDR ekranın yanı sıra birçok yükseltme sunuyor. Bu gelişmeler kulağa cazip gelse de zaten M serisi çipe sahip bir iPad’iniz varsa, bunun hala fazlasıyla yetenekli olduğunu ve yükseltmeye çok da gerek olmadığını belirtmek lazım.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/yeni-ipad-pronun-ultra-retina-xdr-ekrani-digerlerinden-daha-mi-iyi-aralarindaki-fark-ne_163532.html