Özellikle Güneş’in etrafında dolaşmak ve hatta onlarca yıl boyunca Güneş sistemimizin dışına doğru seyahat etmek söz konusu olduğunda uzay araştırmaları muazzam teknik zorluklar içeriyor. Bu yüzden bir uydunun fırlatılmasından ve yolculuğa çıkmasından sonra yaşanan teknik zorlukları çözmek uzay mühendisleri için yeni bir durum değil.
Örneğin kısa bir süre önce, artık simgeselleşmiş olan Voyager 1, NASA mühendislerinin çözemediği hatalı veriler göndermesinden dolayı aylarca süren bir iletişim sorunu yaşamıştı. NASA’nın 22 Nisan’da yaptığı duyuruya göre yaşanan bu sorun en sonunda giderildi.
Ancak ajansın geçtiğimiz haftanın sonlarında açıkladığı üzere, bu çözümden sadece bir gün sonra, yani 23 Nisan tarihinde, başka bir uzay aracı sorunla karşılaşarak kullanım dışı kaldı. Bu sefer, yıllar boyunca uzay hakkında muazzam miktarda bilgi sunan Hubble Uzay Teleskobu jiroskoplarıyla ilgili bir sorun yaşayarak bilim aletlerini stabil bir durumda tutan güvenli moda girdi ve NASA’dan komut beklemeye başladı.
Teleskobun jiroskopları ilk defa arızalanmıyor. Hatta bu jiroskopların, uzay aracının en az güvenilir parçaları olduğu söylenebilir. 1990 yılında fırlatılan uzay teleskopu, başlangıçta planlanan 15 yıllık ömrünün çok ötesinde alçak Dünya yörüngesinde çalışmalarına devam ediyor. Teleskopun bu uzun ömrünün, Uzay Mekiğinin servis görevlerini gerçekleştirebilmesi sayesinde elde edildiği de söylenebilir.
Hubble’ın beşinci ve son bakım görevi 2009 yılında gerçekleştirildi. Görevin bir parçası olarak Hubble’daki altı jiroskopun tamamı değiştirildi. Bunlardan üçü eski tasarıma sahipti (bir süredir çalışmıyorlar), diğer üçü ise güvenilirliği artırmak için yeniden tasarlandı.
Ancak bu “yeni” jiroskoplardan biri en başından beri sorunluydu ve bu, NASA mühendisleri için sorun yarattığı ilk olay değil. Bu jiroskop, en son Kasım ayında Hubble’ın bilimsel çalışmalarını durdurmuştu. Ajans şu anda yeni soruna bir çözüm bulmaya çalışıyor.
İdeal bir senaryoda Hubble’ın üç jiroskopla çalıştığını, ancak gözlem yeteneklerinde bazı sınırlamalar olacak olsa da yalnızca bir jiroskopla çalışacak şekilde yeniden yapılandırılabileceğini belirtmemizde de fayda olacaktır. Bu nedenle mühendisler iyimserliklerini koruyor ve sorun giderildikten sonra teleskobun bu on yıl boyunca ve muhtemelen daha uzun bir süre boyunca çalışmalarına devam ederek insanlık için etkileyici keşifler yapacağını ümit ediyor.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/voyager-1-geri-dondu-bu-sefer-de-hubble-bozuldu_163278.html