Rus kozmonot Oleg Kononenko, uzayda en fazla zaman geçiren kişi olarak dünya rekorunu kırdı. Şu anda 879 günden uzun bir süredir uzayda bulunan Kononenko, kozmonot arkadaşı Gennady Padalka’nın uzayda 878 gün, 11 saat, 29 dakika ve 48 saniyelik rekorunu aşmayı başardı. Her iki kozmonot da bu sürelere kümülatif olarak beş görevde ulaştı, ancak Kononenko’nun beşinci görevi henüz yarısına bile ulaşmadığı için, bu yıl rekorun büyük bir farkla aşılacağı kesin.
59 yaşındaki kozmonotun 23 Eylül’e kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalması planlanıyor. Dünya’ya döndüğünde, uzayda 1.110 gün, yani yaklaşık 2,5 yıl geçirmiş olacak. Kozmonot birliklerinin komutanı Kononenko, 5 Haziran tarihi itibariyle uzayda 1.000 günü aşan ilk insan olacak.
Reuters’in bildirdiğine göre Kononenko, Rus haber ajansı TASS’a verdiği röportajda “Uzaya rekor kırmak için değil, en sevdiğim şeyi yapmak için gidiyorum” dedi ve devam etti: “Tüm başarılarımdan gurur duyuyorum, ancak insanın uzayda toplam kalış süresi rekorunun hala bir Rus kozmonota ait olmasından daha da fazla gurur duyuyorum.”
Bu büyük bir başarı olsa da, mikro yerçekimi insan vücudu için pek faydalı bir ortam değil ve bu nedenle uzayda uzun süre geçirmenin kayda değer bir bedeli olabiliyor. Uzayda vücudunuzun başına gelenler genellikle tuhaf ve bazı durumlarda korkutucu. İlk gerçekleşen şey, kan gibi sıvıların başınıza doğru hareket etmesi. Bu, başlangıçta sadece can sıkıcı olsa da daha sonra endişe verici bir dengeye ulaşır. Ayrıca, kan hücrelerinizin de kayda değer bir kısmını kaybedersiniz.
Mikro yerçekiminde çok fazla çalışmak zorunda kalmayan kaslarınız da zayıflar ve kas kütleniz azalır. Bu yüzden astronotlar spor salonunda uzun süreler geçirir. Aynı şey vücudunuz tarafından geri emilen kemikleriniz için de geçerlidir. Olumlu sayılabilecek tarafta ise, ayaklarınız tüm nasırlarını kaybedecektir ve Dünya’ya daha güçsüz ve daha az kana sahip olarak dönseniz de, ayaklarınız bir bebeğinki kadar pürüzsüz olabilir.
Ayrıca Rusya, uzayda tek başına en uzun süre kalma rekorunu da elinde tutuyor. Valeri Polyakov, 1990’ların ortasında Mir uzay istasyonunda 437 gün 18 saat (14 aydan fazla) zaman geçirdi. Amerikalı astronot Peggy Whitson, uzayda geçirdiği 655 gün ile NASA’nın kümülatif süre rekorunu elinde tutuyor. Frank Rubio, planlı olmamasına rağmen geçen Eylül ayında gerçekleştirdiği 371 gün ile NASA’nın en uzun tek uzay uçuşu rekorunu elinde tutuyor.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/uzayda-en-fazla-zaman-geciren-insan-rekoru-bir-kozmonot-tarafindan-kirildi_161617.html