Gerçek sessizlik çoğu kişinin karşılaştığı bir şey değildir. Bu yoğun sessizlik, tuhaf bir şekilde kafanızın karışmasına ve dengenizi kaybetmenize neden olabilir. Öyle ki, bu tüyler ürpertici ses boşluğunda hiç kimsenin bir saatten fazla dayanamayacağı düşünülüyor.
Dünyanın en sessiz yeri olarak Guinness Dünya Rekorunu elinde bulunduran Minneapolis’teki Orfield Laboratuvarları’ndaki yankısız test odası -24,9 desibel arka plan gürültü seviyesine sahip. Karşılaştırma için belirtmek gerekirse, ortalama bir fısıltı 30 desibel gibi yüksek bir değere sahipken, insan kulağının algılayabileceği en hafif ses sıfır desibel civarındadır. Yani oda, bir bakıma bizim bildiğimiz sessizden bile daha sessiz.
Kilit kelime: Yankısız
Bu odanın adındaki “yankısız” kelimesi oldukça önemli ve odayı bu kadar korkunç derecede sessiz kılan özelliği, sesin hiçbir yankıya sahip olmaması. Bu yankısız ortam, duvarları, zemini ve tavanı kaplayan, boşlukta oluşmaya cesaret eden ses dalgalarını parçalayan ve bastıran bir dizi fiberglas üçgen sayesinde elde ediliyor. Kalın tuğla ve çelik katmanları odanın ses geçirmezliğini sağlarken, yaylar odayı çevredeki binadan ayırarak hiçbir dış titreşimin içeri girmemesini sağlıyor.
Tasarımcı Steven J. Orfield’in söylediğine göre odaya girenler, kendi kalp atışlarının yanı sıra iç organlarının işleyişini de duyabiliyor. Bu arada herhangi bir yankı duymadan duvarları görebilmek, kişinin duyularını tamamen kontrolden çıkararak denge kaybına ve genel olarak yoğun bir rahatsızlık hissine neden olabiliyor.
Orfield, oturmaya gerek kalmadan odada yarım saatten fazla kalmanın imkansız olduğunu, bir sandalyenin yardımının bile mekanı bundan daha uzun süre katlanılabilir hale getiremeyeceğini söylüyor.
En büyük rakibi Microsoft
Microsoft’un Redmond, Washington’daki genel merkezindeki yankısız oda da, Orfield Laboratuvarı gibi, tam sessizlikten çok daha sessiz bir ortam arkaplan sesine sahip. Oda, minimum -20,6 desibel seviyesiyle daha önce dünyanın en gürültüsüz yeri rekorunu elinde tutuyordu ve iki oda, birkaç yıldır bu unvan için çekişmeli bir rekabet içindeydi.
Ancak bu sessiz alanlar sadece prestij için inşa edilmedi ve aslında çok sayıda değerli işleve hizmet ediyor. Örneğin, ürünlerinin tam olarak ne kadar gürültü çıkardığını bilmek isteyen üreticiler, arka plan sesinin tamamen yokluğunda ölçüm yapmak için yankısız odaları kullanırken, astronotlar bazen kendilerini uzayın sessizliğine hazırlamak için bu ürkütücü derecede sessiz odalara giriyorlar.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/sessizden-bile-daha-sessiz-iste-dunyanin-en-sessiz-yeri_163527.html