Latince, genel olarak ölü bir dil gibi düşünebilir, ama aslında, zamanı nasıl tanımladığımız da dahil olmak üzere hemen her yerde etkisini görebilirsiniz. “AM” Latince ante meridiem ifadesinin kısaltmasıdır ve “öğleden önce” anlamına gelir. “PM” ise post meridiem, yani “öğleden sonra” anlamına gelir.
Ancak bu tanımlama, tam öğlene denk gelen saat 12’ye geldiğimizde büyük sorunuyla karşılaşıyor. AM ve PM kısaltmaları öğleden öncesini ve sonrasını tanımladığı için, tam öğle noktası (ve buna bağlı olarak gece noktası) bu ikisine de uymuyor. Bu yüzden Greenwich Kraliyet Müzeleri, bu noktaları tanımlamak için 12 öğle ve 12 gece yarısı tanımlamalarının kullanılmasını tavsiye ediyor.
Chicago Stil Kılavuzu’na göre, ante meridiem ve post meridiem’i kısaltmanın toplam altı yolu bulunuyor. Bunlar noktalı tümü büyük harf, noktasız tümü büyük harf, noktalı küçük büyük harf, noktasız küçük büyük harf, noktalı küçük harf ve noktasız küçük harf seçeneklerinden oluşuyor.
Chicago da dahil olmak üzere birçok resmi stil rehberi, uzun bir süre boyunca noktalı büyük harfleri kullanılmayı tercih ediyordu. Her ne kadar bazı akademik ortamlar ve yayınevleri bu özelliği kullanmaya devam etse de, günümüzde tüm kullanım seçenekleri kabul ediliyor.
Elbette 24 saatlik sistemi (öğleden sonrası için 13:00’ü kullandığımız sistem) kullanmak çok daha az kafa karıştırıcı bir seçenek. 24 saatlik sistem, öğlen 12 için yaşadığı sorunun bir benzerini gece 12’de yaşıyor. Ancak tam gece noktası için 00:00 mı yoksa 24:00 mı daha uygun bir tercih olacak tartışmasını başka bir zamana bırakabiliriz.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/saatlerde-gordugumuz-am-ve-pm-kisaltmalari-ne-anlama-geliyor_162978.html