ABD istihbarat yetkilileri, su altı internet kablolarının Avrupa ve Kuzey Amerika altyapısını bozmayı amaçlayan Rus saldırılarının hedefi olabileceğine inanıyor. NATO İstihbarat Yöneticisi David Cattler, Rusya’nın deniz tabanında ve karada kritik altyapıyı “aktif olarak haritaladığını” ve sistem için “önemli bir risk” oluşturduğunu söyledi.
Fiber optik kablolar uluslararası verilerin %95’ini taşıyor ve günlük tahmini 10 trilyon dolarlık finansal işlemi yönetiyor. Bu yüzden böyle bir saldırının ne kadar büyük bir etki yaratacağını tahmin edebilirsiniz.
Analistler, Rusya’nın açık savaşa girmeden kaos yaratmak için bir gri bölge stratejisinin parçası olarak böyle bir plan geliştirdiğine inanıyor. Uzmanlar, Batı ülkelerinin Ukrayna’ya yönelik desteğine misilleme olarak Rusya’nın daha önce de telekomünikasyon ve GPS ağlarına küçük çaplı saldırılar gerçekleştirmiş olabileceğine inanıyor.
Rusya çok fazla etkilenmiyor
Rusya’nın bağlantısı çoğunlukla deniz altı kablolarından ziyade kara tabanlı kablolardan oluştuğu için, böyle bir saldırı ülkeyi göreceli olarak daha az etkileyecektir. Bu yüzden NATO ülkeleri, savunmasız bölgelerde devriyeleri ve gözetimi artırarak bu tehdide karşı harekete geçti. Ayrıca NATO, herhangi bir müdahale girişimine karşı otomatik olarak uyarı veren, denizaltı ağlarını koruma çabalarını koordine etmek için bir ekip kurdu. Ancak uzmanlar daha sağlam bir planın acilen gerekli olduğu konusunda uyarıyor.
Cattler, “” diye ekliyor.
NATO bu yılın başlarında, internet trafiğini tehlikeye atılmış kablolardan uydu sistemlerine yönlendirerek bir saldırının neden olacağı hasarı azaltacak bir girişim önerdi, ancak bu henüz tamamlanmadı. NATO projeye 400.000 Euro tahsis etti ve araştırma kurumlarından gelen ek destekle toplam 2,5 milyon dolara ulaştı.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/rusyanin-plani-tum-dunyayi-internetsiz-birakmak-mi_165507.html