Benzersiz keşiflere imza atılabilir
NASA yöneticisi Lakiesha Hawkins, “Artemis insanlığı Ay’a geri götürecek ve keşfedilmemiş bölgeleri ziyaret edecek. NASA’nın bu bölgeleri seçmesi, mürettebatın yeni bilimsel keşiflerin ortaya çıkarılmasına yardımcı olacakları ve Ay yüzeyinde yaşamayı öğrenecekleri Ay’ın güney kutbu yakınlarına güvenli bir şekilde iniş yapma konusundaki kararlılığımızı göstermektedir” dedi.
Bu hedef doğrultusunda NASA, bilim ve endüstri ortaklarıyla yakın işbirliği içinde çalışarak, bilim değerleri ve görev uygunlukları açısından değerlendirilen potansiyel iniş bölgelerini de belirledi.
Artemis III için belirlenen aday iniş bölgeleri ise şöyle sıralanıyor:
- Cabeus B yakınında bir zirve
- Haworth
- Malapert Massif
- Mons Mouton Platosu
- Mons Mouton
- Nobile Rim 1
- Nobile Rim 2
- de Gerlache Rim 2
- Slater Ovası
Bu bölgeler, jeolojik açıdan çeşitlilik gösteriyor ve görevlerin esnek bir şekilde planlanmasına olanak tanıyor. Ay’ın güney kutbu, kalıcı gölgeli alanlara sahip ve su gibi kaynakları koruma potansiyeli taşıyor; bu alanlara daha önce insanlı bir görevle ulaşılmamıştı.
Bölgeler hassasiyetle seçildi
İniş bölgelerinin belirlenmesinde NASA’nın Lunar Reconnaissance Orbiter verileri ve kapsamlı Ay araştırmaları kullanıldı. Bilim potansiyeli, fırlatma penceresi uygunluğu, arazi elverişliliği, Dünya ile iletişim kabiliyeti ve aydınlatma koşulları gibi birçok faktör değerlendirildi. Ayrıca NASA’nın SLS (Space Launch System) roketi, Orion uzay aracı ve SpaceX Starship HLS’nin (Human Landing System) güvenli iniş sağlayabilmesi için gerekli yörünge özellikleri de dikkate alındı.
NASA, insanlı Artemis 2 görevini en erken Eylül 2025’te yapmayı planlıyor. Bu görevde 4 kişilik mürettebat yer alacak. SLS roketi ile fırlatılacak olan astronotlar Orion uzay aracı ile Ay’ın etrafına bir tur atacaklar. Bu görev esasında bir test olacak. Eylül 2026 için planlanan Artemis 3 görevinde ise 2 astronot Ay yörüngesinde kalacak ve 2 astronot ise yüzeye iniş yapacak. Bu görev 30 gün sürecek, Ay yüzeyinde geçirilecek süre ise yaklaşık 1 hafta olacak.
Kaynak: Donanimhaber – https://www.donanimhaber.com/nasa-insanli-ay-gorevinde-inis-bolgelerini-belirledi–183609