Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) genellikle kuru kumlar ve klimalı mega-şehirlerle ilişkilendiriliyor olsa da, geçtiğimiz Salı günü Dubai, bir anda yıllık yağmur düşüşünün yarısını getiren bir yağışla karşılaştı ve yaşanan seller şehirde kaosa sebep oldu.
Yaşanan bu muazzam yağmurun sebebinin bulut tohumlaması çalışmaları olduğuna dair spekülasyonlar ortaya çıkmış olsa da, bu konuda herhangi bir kanıt bulunmuyor ve meteorologlar, Dubai’deki bu hava olayının daha geniş hava modelleri ile ilgili olduğunu söylüyor. Bulut tohumlama işlemimde, gümüş iyodür gibi ince parçacıklar gökyüzüne püskürtülerek havadaki su damlacıklarının etrafında toplanabileceği çekirdekler sunuluyor ve buz kristallerinin oluşumunu (dolayısıyla yağmur veya kar oluşumunu) teşvik ediyor.
Körfez bölgesindeki yağış düzenlerini inceleyen Reading Üniversitesi’nden meteorolog Profesör Maarten Ambaum bir açıklamada söylediğine göre “bu fırtınalar, orta ölçekli bir konvektif sistemin sonucu gibi görünüyor – büyük fırtına bulutlarının neden olduğu, ısının atmosfere nemi çekmesiyle oluşan bir dizi orta büyüklükte fırtına. Bunlar çok miktarda yağmur oluşturabilir ve geniş bir alanda ve birbiri ardına meydana geldiğinde ciddi derecede şiddetli sağanak yağışlara yol açabilir. Dubai havalimanı gibi yerlerde gördüğümüz gibi hızla yüzey su baskınlarına yol açabiliyorlar.” Ancak Ambaum’un belirttiği üzere, bu tür yağmur düşüşü olaylarını yaratabilecek veya ciddi bir şekilde etkileyebilecek bir teknoloji bulunmuyor.
Birleşik Arap Emirlikleri Ulusal Meteoroloji Merkezi de, yağmurun öncesindeki haftada herhangi bir bulut tohumlama çalışmasının yürütülmediğini belirterek bu görüşü destekledi.
Yine de, bulut tohumlama işlemleri komplo teorilerinin hedefi olmaya devam ediyor. Örneğin bu yılın Şubat ayında Kaliforniya’daki bir bulut tohumlama pilot programı, eyaletin güney kısımlarını vuran ve sel ve toprak kaymalarına yol açan iki büyük fırtınanın sorumlusu olarak suçlandı. Ancak yetkililer, iki büyük fırtına sırasında bulut tohumlama yapılmadığına ve bulut tohumlamanın fırtına yaratmasının mümkün olmadığına dikkat çekti.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/komplo-teorileri-ve-gercekler-dubaiyi-nasil-oldu-da-sel-basti_163054.html