Bugün internette kısa bir kesinti bile dünyanın darmadağın olması için yeterli. Kısa süre önce CrowdStrike yazılımının hatalı güncellemesi nedeniyle Windows işletim sistemlerinin çökmesi bile dünyadaki iletişimin, bankaların ve ulaşımın ağır darbe almasına sebep oldu.
Bu olay, daha önce yaşanan garip bir internet kesintisini hatırlamamıza neden oldu. Yıllar önce Afrika kıtasının yarısına yakını garip bir şekilde internetten koptu. Uzun süre kimse ne olduğunu anlayamadı, hatta bazı hacker grupları bu kesintiyi kendilerinin yaptığını iddia ederek şöhret kazanmaya bile kalkıştılar. Ancak iş hiç göründüğü gibi değildi.
Afrika’ya ulaşan internet hattı üzerinde işlem yapan Güney Afrika’nın büyük bir internet servis sağlayıcısı o gün rutin işlerini yaparken bir çalışana hangi kullanıcıların ve etki alanlarının hangi ağ kaynaklarına erişim sağlayacağını Erişim Kontrol Listelerini (ACL’ler) güncellemekle görevlendirildi.
Çalışan güncellemelerle uğraşırken arkadaşları yoğun bir şekilde baskı yaparak çalışanı sigara molası için zorladılar ve ofisten çıkıp yarım saate yaklaşan bir sigara molasına ikna ettiler.
Fakat çalışan ofise döndüğünde, Güney Afrika başta olmak üzere, Afrika’nı yarısında internet bağlantısı kopmuştu. Çarşı pazar karışmış, hacker grupları TV’lere ulaşıp biz yaptık diye hava basıyordu.
Ancak sorun, ISS çalışanının aceleyle sigara molasına çıkmaya çalışırken ACL’leri güncellemek yerine yanlışlıkla değiştirmesinden kaynaklanıyordu. Bu da Afrika’nın yarısının internete erişememesine sebep oldu.
Sigarayı bırakmak için iyi bir neden
ISS konuyu gündeme getirerek itibarını zedelemek istemese de sorun bir süre sonra anlaşıldı ve ISS’lerin ileride benzer hatalar yapmaması için, ACL değişimleri için yeni bir protokol hazırlandı. Hatta sigara molasına çıkarken hatayı yapan çalışan, bu hadiseden sonra sigarayı bıraktı mı bilmiyoruz ama ACL’lerin güvenliğini sağlayan yeni güvenlik arayüzünü bizzat kendisi yazdı.
Peki koca bir kıtanın internete bağlantısını koparan bu olaydan hangi dersi çıkardık? Tabii ki, sigara çok zararlı bir alışkanlık. Hem sağlığımız, hem de “internet için…”
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/kisa-bir-sigara-molasi-koca-bir-kitayi-nasil-internetsiz-birakti_165164.html