Bilinen tüm plastiklerin yer aldığı yeni bir veri tabanına göre, günlük eşyalarda kullanılan binlerce plastik kimyasal insan sağlığı için tehlike anlamına geliyor. Norveç merkezli PlastChem Projesi tarafından yayınlanan bu kaynak, şu anda üretimde olan 16.000 farklı plastik kimyasalını katalogluyor.
Bunların en az 4,200’ü insanlar ve çevre için önemli sağlık tehlikeleri oluşturması nedeniyle endişe yaratıyor. Kimyasallardan sadece 980’i için bir kullanım yönetmeliği bulunuyor.
Korkunç olansa, bu kimyasalların çoğu, kan nakli için kullanılan kan torbaları, içmek için kullanılan plastik su şişeleri ve çocukların diş çıkarma oyuncakları gibi yaygın olarak kullanılan nesnelerde bulunması.
Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde çevre toksikoloğu olan raporun başyazarı Martin Wagner, “Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler plastik sorunuyla mücadele etmek istiyor, bu ancak sorunlu plastik kimyasalların uygun şekilde ele alınmasıyla başarılabilir,’ diyor.
Raporda yer alan en yüksek öncelikli 15 kimyasaldan bazıları, tiroid kanseri, karaciğer hasarı ve düşük bebek doğum ağırlığı ile bağlantılı olan ve ‘sonsuza kadar doğada kalan’ olarak adlandırılan PFAS’ı içeriyor.
Raporda tanımlanan bir diğer tehlikeli kimyasallar sınıfı da vücuttaki hormonları taklit eden veya testosteronu azaltan ftalatlar.
Acaba yakın gelecekte, dünyanın ve insanların sağlığını koruyabilmek için modern teknolojinin hayatımıza soktuğu plastikten vazgeçip diş fırçalarının bile demirden yapılığı dönemlere geri dönmek zorunda kalabilir miyiz? Tüm işaretler akla bunu getiriyor…
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/kan-torbalari-ve-hatta-bebek-oyuncaklari-korkunc-gercek-ortaya-cikti_162450.html