Son on yılın en heyecan verici görevlerinden biri olan NASA’nın Juno görevi, güneş sistemimizin gaz devi Jüpiter ve onu çevreleyen uydular hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı oldu. Şimdi, küçük uzay sondası tarafından toplanan yeni veriler, Jüpiter’in uydusu Europa’nın oksijen seviyelerini ve uydunun ne kadar yaşanabilir olduğunu daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.
Son birkaç yıldır ortaya atılan yaygın bir teori, Jüpiter’in buzla kaplı uydusu Europa’nın gerçekten de yaşanabilir olabileceği yönündeydi. Bu teoriler, bilim insanlarının gözlerini bu uyduya daha fazla çevirmesine neden oldu.
Hayaller deniz kum güneş, gerçekler oksijensiz atmosfer
Ancak şimdi, yeni veriler her şeyi yanlış anladığımızı gösteriyor. Europa aslında oksijen bakımından ciddi ölçüde yoksun, bu da uzayda bir yaşamı sürdürmek için gerçekten zayıf bir aday olduğu anlamına geliyor.
Araştırmacılar bu yeni keşfi Juno’nun 2022’de Jovian uydusuna yaptığı uçuştan elde edilen verileri kullanarak yaptılar. Bu veriler kullanılarak yapılan hesaplamalar, Europa’nın muhtemelen saniyede sadece yaklaşık 12 kg oksijen ürettiğini gösteriyor. Bu da, Europa’nın saniyede 1.000 kg oksijen ürettiği yönündeki önceki tahminlerden çok uzak.
Ancak bazı bilim insanları henüz pes etmeye hazır değil. Europa’nın oksijen seviyesinin umulduğu kadar yüksek olmamasının, burada bir tür yaşam olmadığı anlamına gelmediğini söylüyorlar. Ancak yakın tarihte Europa’yı inceleyecek yeni bir uzay görevi olmadığı için, hala doyurucu bilgiler almaktan çok uzaktayız.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/jupiterin-uydusu-europa-dusundugumuz-kadar-yasanabilir-olmayabilir_162331.html