Evet, şu an elimde çokça merak edilen bir telefon var. Bu telefon Honor’un yeni üst seviye akıllı telefonu Honor 200 Pro ve pek çok noktada önemli özelliklere ev sahipliği yapıyor. Ancak en dikkat çeken kısmı kameraları olsa gerek, zira Honor bu telefonda kamera konusunda ünlü bir stüdyo ile de iş birliği yapmış. Bu bölümde zaten hepsinden sizlere bahsedeceğiz.
Akıllı telefonları, kulaklıkları ve saatleriyle Türkiye pazarında yer alan Çinli üretici Honor’un yeni telefonu Honor 200 Pro, farklı tasarımı ve güçlü özellileriyle dikkat çekici bir model. Selef modeller olan Honor 90 Pro ve 100 Pro modellerini takip eden 200 Pro’yu hızlıca özetlememiz gerekirse, yenilenmiş işlemci, parlak bir ekran ve daha yeni kamera sensörleri sunuyor. 6.78 inçlik OLED panelden oluşan büyük bir ekrana sahip telefon, 1224×2700 piksel çözünürlük ve 120 Hz yenileme hızı vadediyor. Oyun performansını da olumlu etkileyen Snapdragon 8s Gen 3 işlemci, bol miktarda RAM ve depolama alanı da telefonun güçlü özellikleri arasında yer alıyor. Ayrıca Honor 200 Pro, MagicOS 8 arayüzüyle de Android 14 işletim sistemi sunuyor. Ancak tüm bu özellikler 40 bin liralık fiyat etiketine değer mi, o konuda bazı şüphelerimiz var. Dilerseniz buna detaylı incelememizin sonunda hep beraber karar verelim.
Evet, Honor 200 Pro’nun iddialı olduğu alanlardan biri tasarımı. Telefon, cam arka paneli ve arka paneldeki devasa kamera yuvasıyla hemen dikkat çekiyor. Bu yuvada 3 kamera ve bir de flaş bulunuyor.
Honor, 200 Pro’da siyah ve Okyanus Mavisi olmak üzere bizlere 2 seçenek sunuyor. Siyah renkli model düz olarak sunulurken, elimizdeki Okyanus Mavisi’nde ise dalgalı desenler kullanılmış ve bu haliyle telefon gayet güzel görünüyor. Bu desenler telefonun elegan görünmesine katkı sağlamış. Honor bu tasarım için, bir plajdaki ince kumların turkuaz dalgalarla buluştuğu kıyı şeridinden ilham aldığını söylüyor.
Honor 200 Pro aynı zamanda 6.78 inç boyutunda kıvrımlı ekrana sahip bir cihaz. Kavisli hatlar telefonun hem estetiki görünmesini sağlıyor hem de tutuşu kolaylaştırıyor. Telefonun çevresiyse krom görünümlü plastik bir çerçeveyle sarılmış. Bu detay biraz can sıkıcı çünkü 40 bin lira ödediğimiz bir telefon için gerçek metal kullanılmasını beklerdik. Ne yazık ki, kullanılmamış.
Telefonun alt ve üst kısmında stereo höparlörler yer alırken, üst kenarda kızılötesi sensörü bulunuyor. Alt bölümde ise şarj yuvası ile çift Sim kart çekmecesi görebilirsiniz.
Bu arada, 8.2 mm kalınlığındaki telefon için kutudan bir de koruyucu kılıf çıkıyor. Tabi kılıfla beraber kullanıldığında kalınlık 1 santimi buluyor. Telefonun ağırlığı ise 199 gram seviyesinde.
Honor, parmak izi konusunda da son teknolojiyi takip ediyor. Parmak izi sensörü ekranın altına gizlenmiş. Bu sensörün de hızlı ve doğru çalıştığı dikkat çekiyor. Öte yandan elbette yüz tanıma özelliği de telefonda mevcut durumda.
Ayrıca Honor 200 Pro, IP65 seviyesinde toza ve suya karşı dayanıklı yapıda. Bu, normal kullanımda telefonun su sıçramasına karşı dayanıklı olduğu anlamına geliyor, ancak tamamen suya karşı dayanıklı değil; yani telefonu yıkamanız ya da havuza girmeniz onun için iyi olmayacaktır. Bu noktada en az IP68 sertifikası beklerdik.
Honor 200 Pro Kamera Yetenekleri Neler?
Şimdi gelelim kameralara. Honor 200 Pro, kamera yetenekleriyle beğeni toplamak için tasarlanmış bir telefon. Zaten bunu arka kapağa yerleştirilmiş gösterişli ve oval kamera adasından da anlayabiliyoruz. Telefonun ana kamerası 50 MP gücünde. Bu kamera aynı zamanda 4K çözünürlüğünde 60 fps hızında video kaydı da alabiliyor. Cihazın telefoto kamerası da 50 MP Sony sensörü barındırıyor ve yine 60 fps hızında 4K videoları destekliyor. Bu 2 kameranın da OIS ve faz algılamalı otofokus desteğine sahip olduğunu bu noktada söyleyelim.
Telefonda yer alan ultra geniş kamera ise 12 MP’lik bir sensöre sahip. Bu kamera 112 derecelik geniş açılı çekimler yapabiliyor ve otofokus içeriyor.
Ön tarafa döndüğümüzde burada Honor, 200 Pro’nun ekranında yer verdiği kamera çentiğinde selfie’ler için 50 MP’lik bir sensörün yanı sıra 2 MP derinlik sensörü de kullanmış. Böylece ön kamera ile portre modunda çekeceğiniz fotoğraflarda derinlik hissiyatı daha fazla hissediliebiliyor.
Şimdi, buraya kadar her şey güzel. Peki, bu kameralar nasıl bir performans sunuyor? Honor, 200 Pro modelinde özellikle “Portre modu”nun altını çok kalın şekilde çiziyor. Zira firma, siyah beyaz portrelerin etkileyici sanatsal bir görünüm kazanması için Paris’in ünlü fotoğraf stüdyosu Harcourt ile iş birliği yapmış. Bu stüdyo, portre konusunda uzmanlaşmış durumda. Öyle ki ünlülerin portre fotoğraflarını çekiyorlar ve ortaya şahane işler çıkartabiliyorlar.
Peki, bu iş birliği Honor 200 Pro’da karşımıza nasıl çıkıyor? Burada devreye giren yapay zeka desteğiyle beraber, farklı ışık koşullarında da benzer etkiyi görebiliyoruz. Kamera uygulamasına girdiğinizde Portre modundayken üstte göreceğiniz Harcourt logosuna tıkladığınızda karşınıza 3 seçenek çıkıyor. Harcourt Canlı, Harcourt Rengi ve Harcourt Kasik şeklinde farklı senaryolarda güzel kareler ortaya çıkartabiliyor telefon. Böylece Portre modunda istenileni sunduğunu söyleyebiliriz.
Bu arada telefonun arka kameraları da güzel işler çıkartıyor. Honor 200 Pro’nun ana kamerası parlak gün ışığında gerçekten harika fotoğraflar çekiyor. Detaylar genellikle çok iyi. Dinamik aralık da iyi seviyede. Biraz da ayar yapmayı seviyorsanız, kameralarıyla genel hatlarıyla fazlasıyla mutlu olabilirsiniz diye düşünüyoruz.
Cihaz makro çekimler de yapabiliyor ancak bunu ana kameraya değil, ultra geniş kamerayla yapıyor. Kamerada 4 yakınlaştırma seviyesi var; 0,6x ultra geniş kameradaki fotoğraf moduyla aynı, varsayılan 1x ana kameranın görüş alanıyla eşleşiyor; 2x’ten sonra ise 2.5x’e aldığınızda makro çekime ulaşabiliyorsunuz. Yine dijital olarak 50x’e kadar yakınlaştırma yapabildiğinizi söyleyelim.
Peki, ışık seviyesi düştüğünde çekim kalitesi nasıl? Ne var ki, telefon gece veya loş ışık altında bu sınıf bir telefon için en iyisi değil. Gece modunda çekilen fotoğraflarda detay seviyesi fena değil, ancak çok etkileyici olduğunu söyleyemeyiz.
Honor 200 Pro’nun video desteği ise hem ön hem arka kamerada 4K çözünürlüğe ulaşabiliyor. Ancak 60 kare desteği 4K çözünürlükte yalnızca arka kameraya tanınmış, ön kamera ile 4K/60 kare video kaydedemiyorsunuz.
Honor 200 Pro Ekran Özellikleri Neler?
Gelelim ekran performansına… 40 bin liralık bir telefonda ekranın en güçlü donanım bileşenlerinden biri olmasını bekleriz. Peki, Honor 200 Pro’nun ekranı bu kadar iyi mi?
Telefonun 6,78 inç OLED ekranı 1224×2700 piksel çözünürlüğe ve 120Hz yenileme hızına sahip. Ekran 10 bit renk derinliğinde görüntü verebiliyor ve aynı zamanda HDR10 desteği bulunuyor.
Ekran ayrıca uyarlanabilir 3840Hz PWM Karartma ve 4.000 nit’e kadar yükselebilen parlaklık desteği sağlıyor. Bu da yoğun güneş ışığı altında ekranı okumayı çok kolaylaştırıyor. Ekranı tazelenme hızı ise 120 Hz’a kadar yükseliyor. Honor’un özel arayüzü MagicOS üzerinden bu tazelenme hızını değiştirebiliyorsunuz.
Telefon burada kullanıcıya 3 farklı seçenek sunuyor. Bunlar, Dinamik, Yüksek ve Standart tazelenme hızları… Dinamik seçeneği Play Store, Netflix, YouTube, ofis uygulamaları, bazı tarayıcılar gibi birçok uygulamada 60Hz ekran frekansı kullanıyor. Yüksek seçeneği mümkün olan yerlerde 120Hz’i zorluyor. Öte yandan Standart da statik görüntüler için 60Hz yenileme hızını kullanılıyor. Ancak MagicOS arayüzünün bu ekran frekansı değiştirme özelliği, Android işletim sistemi üzerinde çok güvenilir bir seviyede değil. Hala iyileştirmelere ihtiyacı var. Dolayısıyla bazı görüntülerde sorun yaşayabilirsiniz. Bu durumda Standart moda geçmeniz gerekebilir, bunu da not olarak ilave edelim.
Telefondan dizi ve film seyretmeyi seviyorsanız, Netflix, Prime ve YouTube gibi popüler uygulamaların desteklediği HDR10 ve Widevine L1 DMR renk formatlarını aktive edebiliyorsunuz. Böylece filmler, diziler, videolar çok daha canlı ve etkileyici görünecektir.
Bu arada telefonda ekrana ilişkin olarak e-kitap modu ve Oasis Göz Koruması gibi seçenekler de var. Bunlar da göz konforlu ve deneyim açısından önemli avantajlar sunuyor.
Honor 200 Pro Performansı Nasıl?
Şimdi bakalım, büyük iddialarda tüketiciye ulaşan Honor 200 Pro, bu iddiaların altını doldurabilecek bir işlemci performansı sunabiliyor mu?
Honor 200 Pro, Snapdragon 8s Gen 3 yonga setine sahip. Bu, dünyanın en iyi işlemcisi olmasa da, güçlü bir işlemci ve 4nm teknolojisiyle üretiliyor ve mobil cihazlarda yapay zeka uygulamalarının çalışmasını da destekliyor. Ancak özellikle çoklu çekirdek performansıyla Snapdragon 8 Gen 3’ün gerisinde durduğunu söyleyebiliriz.
Çipte, 1+4+3 işlemci yapılandırmasıyla 8 çekirdek bulunuyor. Ana Cortex-X4 çekirdeği 3,0 GHz frekansında çalışırken, Cortex-A720’ten oluşan 4 çekirdek kümesi ise 2,8 GHz hızını görüyor. Yüksek verimli 3 adet Cortex-A520 çekirdeği ise 2.0 GHz hıza ulaşıyor. Bu sekiz çekirdek telefonun uygulamaları ve oyunları sorunsuzca çalıştırması için yeterli gücü bizlere sunuyor.
Oyun demişken, telefondaki yerleşik GPU, Adreno 735 modeli. Bu GPU, Snapdragon 8 Gen 3’te yer alan Adreno 740’ın bir tık gerisinde performans üretiyor. Yine de oyun performansı tatmin edici ve telefon oyun severleri üzecek gibi değil. Ancak şu gerçeği de unutmayalım: Teknik yönden konuşacaksak, Honor 200 Pro’nun performansı birden çok görev çalıştırırken, öncül olan modeli Honor 100 Pro’nun da altına düşebiliyor. Bu da Snapdragon 8s Gen 3 işlemcisinin çoklu görevlerdeki sıkıntılarından kaynaklanıyor. Honor 100 Pro’da Snapdragon 8 Gen 2 işlemci yer alıyordu. Elbette bunlar genel kullanımda kendini çok da belli eden detaylar değil, ancak karşılaştırmalı testlerde kendini belli ediyor.
Oyun ve uygulama performansında bellek de önemli. Bellek miktarı yükseldikçe telefonun yüksek işlemci gücü isteyen uygulamalardaki performansı iyileşiyor. Bu noktada Honor 200 Pro, 4 farklı RAM ve depolama seçeneği sunuyor. Bizdeki model 12 GB RAM ve 512 GB depolama alanına sahip. Bu anlamda eliniz oldukça geniş. Ancak ne yazık ki telefona harici kart ekleyerek hafızasını artırmak mümkün değil. Yani satın aldığınız konfigürasyona zincirli kalmak zorundasınız. Bu anlamda tercihinizi iyi belirlemeniz gerekecek.
Honor 200 Pro Pil Ömrü Ne Kadar?
Honor, 200 Pro’da 5200 mAh kapasiteli büyük bir batarya kullanıyor. Pil, Honor’un desteklediği birinci nesil Silikon-Karbon teknolojisine sahip. Ancak bu kadar büyük bir pile rağmen telefonun aktif kullanımda pili boşaltma süresi 11 saate yaklaşıyor. Yani telefonunuzu yoğun kullandığınız bir yolculuk yapıyorsanız, günün yarısında piliniz tükenebilir. Neyse ki, şarj yetenekleri güçlü. 100W hızında kablolu, 66W hızında ise kablosuz şarj yapabiliyor. Cihazın kutusundan da 100W güç adaptörü çıkıyor. Zaten, 40 bin liralık bir telefondan güç adaptörü çıkmasa biraz hayal kırıklığı yaşanabilirdi. Ancak biliyoruz ki, piyasada tüketicileri bu hayal kırıklığı ile karşılaştıran markalar var. Bu anlamda Honor’un bu desteği ona artı puan kazandırıyor.
Sonuç
Evet, sonuç olarak Honor 200 Pro, büyük iddialarla piyasaya çıkan bir telefon. Bahsedildiği gibi kamera konusunda başarılı sonuçlara imza atabiliyor, genel kullanımda da amiral gemisi gibi davranıyor zaten onda da bir sorun yok. Bu noktada değerlendirmemiz gereken şey fiyatı… Honor 200 Pro, şu an 40 bin TL civarında bir fiyat etiketiyle bulunabiliyor. Ancak önemli özelliklerinin yanı sıra handikapları da var. Snapdragon 8 Gen 3 işlemcinin veya muadilinin kullanılmamış olması ve IP68 sertifikasının bulunmaması bunda rol oynuyor. Bu anlamda bu kategoride ilk akla gelen seçenek değil. Son tahlilde belki fiyatı düşerse rekabette daha iyi bir noktaya gelebilir diye düşünüyoruz.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/inceleme/honor-200-pro-inceleme_165204.html