TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerini değerlendiren HEP-SEN, “Maalesef bu hesaplamalar üzerine devletin memuru, 2024 Mart yoksulluk sınırı olan 54.700,32 TL’nin altında ücret almaya devam etmekte ve yoksulluğa mahkum edilmektedir” dedi.
HEP-SEN, enflasyon verileri ve memur maaşları üzerine şu açıklamayı yayınladı,
TÜİK verilerine göre; Mart 2024 enflasyonu %3,16 olarak açıklanmıştır.Enflasyon farkı %0,06 ‘dır. Toplu Sözleşme zammı (%10) + Mart enflasyonu %3,16 ile enflasyon farkı %10,06 olarak açıklanmıştır .
Devletin Memuru Yoksul Olamaz
Hep-Sen Mali Danışmanlarımız tarafından hesaplanmıştır.
Memurların alacağı zam oranı net (Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran) olarak temmuz ayında açıklanacaktır. Maalesef bu hesaplamalar üzerine devletin memuru, 2024 Mart yoksulluk sınırı olan 54.700,32 TL’nin altında ücret almaya devam etmekte ve yoksulluğa mahkum edilmektedir. Yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan eğitimin ve mesleklerin getirmiş olduğu fark olarak insan onuruna yakışır bir ücretlendirme politikası gözetilene kadar “Devletin Memuru Yoksul Olamaz” söylemimiz devam edecektir ayrıca 7/24 hizmet veren sağlık emekçileri yoksuldur ve yoksulluk sınırında insan onuruna yaraşır bir ücret almak için de halâ mücadele etmektedir. Mart 2024 enflasyon: %3,16 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı için enflasyon tahminini % 44,19 olarak açıklamıştır. Her geçen ay TCMB enflasyon verilerini yukarı yönlü olarak artırmak zorunda kalmaktadır”
Memur Maaşlarına Yapılacak Enflasyon Farkı Zammı Yetersiz Kalacak
“Bu durumda, memur maaşlarına yapılacak olan enflasyon farkı zammının da yetersiz kalacağı apaçık ortadadır. Memurların enflasyona ezdirilmesi, hem memurların hem de ailelerinin yaşam kalitesini düşürmektedir. Gün geçtikçe gıdadan akaryakıta, giyimden enerjiye her ürüne 2 yıllık süreçte Toplu Sözleşme masasında yapılan zam oranından daha çok zam yansımaktadır. Öncelikle, enflasyonun hızla artan maliyetlere yetişemeyen maaşlar üzerindeki baskısının, memur ve ailelerinin yaşam kalitesini düşürmektedir. Toplu Sözleşme masasının daha sık toplanması, ekonomik değişikliklere daha hızlı adapte olunabilmesi açısından önemlidir. Sağlık profesyonellerinin alım gücünün erimesi ve memurların refah payını alamamaları, adaletsiz ekonomiyi göstermektedir. Bu noktada, Toplu Sözleşme zammının ve enflasyon farkının gerçek enflasyona uygun olarak belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca, sarı sendika ve Toplu Sözleşme masasındaki hayal kırıklığına dikkat çekerek, memurların çıkarlarını savunmak adına daha etkili adımlar atılmalıdır. Son olarak, enflasyon farkının sadece bir kazanım değil, emeğin karşılığı olduğu ve gerçek enflasyon rakamlarından sapmamalıdır. Memur enflasyon zammı için, TÜİK verileri baz alınmaktadır. Enflasyon farkı; ZAM veya KAZANIM değildir. Ayrıntılar; https://hepsen.org.tr/duyurular/TUIK-2024-VERILERINE-GORE-MART-AYI-ENFLASYON-ORANLARI-295… Hep-Sen Mali Danışmanlık Bilgilendirme http://hepsen.org.tr/mali-maas-dani… “Devletin Memuru Yoksul Olamaz!” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı – https://www.bsha.com.tr/memur-maas/