Her ay düzenli olarak internet tarayıcılarının, işletim sistemlerinin ve arama motorlarının pazar payını takip eden Statcounter, sadece Windows sürümlerinin değil, diğer masaüstü işletim sistemlerinin kullanım oranlarını da açıklıyor. Ve şimdi, Şubat ayında Linux’un ilk kez %4’ün üzerinde pazar payına ulaştığını bildiriyor.
Statcounter pazar payı artışının sebebi hakkında bir açıklama yapmıyor olsa da, bu konuda bazı tahminlerde bulunabiliriz. Ayrıca, Linux tabanlı olmasına rağmen Statcounter’ın ChromeOS’u ayrı bir işletim sistemi olarak saydığını da belirtmekte yarar var.
Linux, masaüstü pazar payının yalnızca %1,53’ünü elinde tuttuğu 2020’nin son aylarından bu yana düzenli bir şekilde payını arttırarak %4,03’e doğru istikrarlı bir şekilde ilerliyordu. İlginç bir şekilde, Linux’un büyümesine en fazla katkıda bulunanlar sebeplerden birinin muhtemelen Windows 11’in büyük eleştiri alan yüksek donanım gereksinimleri olduğu tahmin edilebilir.
Windows 11 piyasaya sürüldüğünde bilgisayarların TPM 2.0’ı desteklemesi gerekiyordu ama çoğu bilgisayar bunu desteklemiyordu. Bu donanıma sahip olmayan kullanıcılar, 2015’te yayınlanan Windows 10’u kullanmak zorunda kaldı.
Linux dağıtımları, Windows 11’in aksine kullanıcılara bu kadar ciddi kısıtlamalar getirmiyor. Ana Linux dağıtımlarının çoğu 32 bit desteğini sonlandırmış olsa da, hala 32 bit destekleyen bazı dağıtımlar bulabilmeniz bile mümkün.
İnsanlar artık Linux’tan korkmuyor
Linux kullanıcılarının artmasının bir başka sebebi de, günümüzde daha fazla insanın bilgisayarlarla büyümesinden dolayı bilgisayarlar ve kurulumlar hakkında daha fazla bilgileri olması. Linux kurmak bazı insanlara korkutucu gelse de, sağlanan büyük gelişmeler göz önüne alındığında artık oldukça basit olduğu söylenebilir. Ayrıca, çevrimiçi bilişime geçiş ve daha fazla yazılım sağlayıcısının uygulamalarını Linux’ta yayınlamasıyla birlikte, bu işletim sistemine giriş engeli büyük ölçüde azaldı.
Pazar payındaki artışın olası bir diğer nedeni de para tasarrufuyla ilgili olabilir. Dünya genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar ve enflasyon nedeniyle pek çok kişi bilgisayar yükseltmesine bütçe ayırmak istemiyor. Bu kullanıcılar, son on yılda satın aldıkları bir bilgisayarı Linux’a geçerek yeniden canlandırabilir.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/henuz-windowsun-uzaginda-olsa-da-linux-tarihi-bir-baraji-asmayi-basardi_162190.html