Musk, yaptığı yasal başvuruda şirketin ChatGPT gibi üretken yapay zeka ürünlerini kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak geliştirme anlaşmasını ihlal ettiğini söylemişti. Musk, şirketin şu anda yazılım hizmetlerini OpenAI’a milyarlarca dolar yatırım yapan ve Copilot gibi kendi yapay zeka ürünlerini geliştirmeye yardımcı olmak için kullanan Microsoft’a para kazandırmak için oluşturduğunu iddia ediyor.
Buna karşılık CNBC, OpenAI’ın çalışanlarına Baş Strateji Sorumlusu Jason Kwon tarafından yazılmış bir not gönderdiğini bildirdi. Kwon, Musk’ın açtığı davanın daha kişisel bir meseleyle ilgili olduğunu söylüyor: “Bu davadaki iddiaların Elon’un bugün şirketle ilişkili olmamaktan duyduğu pişmanlıktan kaynaklanabileceğine inanıyoruz. Elon’un kurulmasına yardımcı olduğu bir şirkete karşı bu davayı açtığını görmek, özellikle de halen burada görev için çalışan bazılarınızla yakın işbirliği içinde olduğu düşünüldüğünde, derin bir hayal kırıklığı yaratıyor.”
Musk, 2015 yılında OpenAI’nin ilk kurucularından biriydi ancak 2018 yılında yönetim kurulundan ayrıldı. Kwon notunda, bu gerçekleşmeden önce Musk’ın bir noktada şirkette tam kontrol ve çoğunluk hissesi istediğini ve OpenAI’ı elektrikli otomobil şirketi Tesla ile birleştirmek istediğini iddia etti.
Musk, şirketten ayrılışından bu yana verdiği çeşitli röportajlarda, üretken yapay zekanın gelecekte insan uygarlığı için bir tehdit oluşturabileceğini düşündüğünü dile getirmişti. Kwon’un çalışan notunda OpenAI’ı savunduğu ve şirketin ürünleri üzerinde “tüm insanlığa fayda sağlayacak” şekilde çalışmaya devam ettiğini söylediği bildirildi.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/elon-muskin-openaiye-dava-acma-sebebi-duydugu-pismanlik-mi_162176.html