Devrim niteliğinde işlemci tasarımı geliştirildi
Başlamadan önce, günümüzde mikroişlemciler iki farklı mimariyle karşımıza çıkıyor. Bunlar; Von Neumann ve günümüzde standart olan Harvard Mimarisi. İki mimariyi birbirinden ayıran en önemli özellik ise, bellek tasarımları. Harvard mimarili bilgisayar sistemlerinde veri ve buyruklar ayrı belleklerde tutulurken, Von Neumann özelinde komut setleri ile veriler aynı fiziksel belleği kullanıyor.
100 kat daha verimli
Efficient Computer tarafından geliştirilen “Fabric” çip tasarımı ise, paralellik için optimize edilmiş bir mimariye sahip. Kısaca, mevcut CPU’larda bulunan karmaşık ve geriye dönük verilere kıyasla, basitleştirilmiş bir veri akışı mimarisi kullanıyor. Şirkete göre bu yenilikçi tasarım, yedi yılı aşkın bir süredir Carnegie Mellon Üniversitesi’nde devam eden araştırmalara dayanıyor.
Efficient’ın yazılım yığını, C, C++, TensorFlow ve bazı Rust uygulamaları gibi başlıca gömülü dillerin yanı sıra, uygulama geliştiricilerin kodlarını Fabric mimarisi için hızla yeniden derlemelerini sağlıyor. Bu gereksinim nedeniyle de, ilk etapta sağlık cihazları, sivil altyapı izleme, uydular, savunma ve güvenlik gibi pazarları hedefleyecek.
Şirket, işlem mimarisinin özellikleri hakkında fazla bilgi paylaşmadı. Ancak halihazırda 16 milyon dolarlık finansman almış durumda ve ilk Fabric çiplerini en kısa sürede üretmeyi planlıyor. Bunun için hedeflenen en erken tarih ise 2025 başları. Dolayısıyla gelişmeler için bir süre daha beklememiz gerekecek.
Kaynak: Donanimhaber – https://www.donanimhaber.com/devrim-niteliginde-islemci-tasarimi-tanitildi-100-kat-verimli–175130