Futbol tüm dünyada yüz milyonlarca insanın tutkusu ve topu ayağına her aldığında harikalar yaratan, falsolu şutlarıyla rakip oyuncuları çaresiz bırakan Beckham gibi oyuncuların sırrını herkes merak ediyor. Bilim insanları da bu konuya kafayı takmış gibi görünüyor.
Bilim ve futbol normalde birbiriyle ilişkilendirilecek iki konu değil. Ancak son yıllarda birçok kulüp, başarı şanslarını artırmak umuduyla bilim insanlarına başvurmaya başladı. Liverpool, koçlara köşe vuruşları konusunda tavsiyelerde bulunması için Google’ın AI firması DeepMind ile ortaklık kurarken, diğer kulüpler verileri analiz etmek için astrofizikçilerin kapısına dayandı. Hatta inanması zor ama, pek çok futbol takımı, oyuncuların hareketini planlamak için füze izleme teknolojisini kullanıyor.
Bazı bilim insanları ise, ünlü eski futbolcu David Beckham‘ın falsolu şutlarının ve penaltı atışlarının sırrını çözmek üzere masa başına oturdu. Penaltının nasıl kullanılması gerektiği sorusu o kadar hararetle tartışılıyor ki Bath Üniversitesi’nden bir uzman bir çözüm bulduğunu iddia ediyor.
Beckham gibi şutlar çekebilmek için bilim insanları, kalenin dış kenarlarına doğru hedef almak gerektiğini savunuyor. Teorik fizikçi ve Southampton FC’nin eski bilim danışmanı Dr. Ken Bray, penaltı kullananların her zaman kalecinin ‘erişim alanı’ dışını hedeflemesi gerektiğini söyledi.
Erişim alanı, kalecinin makul bir şekilde ulaşabilmesinin beklendiği bir alan; bunun dışında kalan alan ise ‘kurtarılamaz bölge’ olarak tanımlanıyor. Oyuncular topu erişim alanına doğru atarsa yüzde 50 gol atıyor ve yüzde 50 topun kurtarılma şansı oluyor.
Ancak futbolcu kurtarılamaz bölgeyi hedef alırsa gol atma şansı yüzde 80’e yükseliyor.
Peki serbest vuruşlarda topa nasıl vurulmalı?
Gelmiş geçmiş en iyi serbest vuruşlardan bazıları bilim kanunlarına meydan okuyor gibi görünüyor.
İngiltere’den David Beckham ve Brezilya’dan Roberto Carlos, topun kaleciyi aldatmak için inanılmaz bir şekilde kıvrıldığı ‘muz vuruşu’ olarak adlandırılan teknikleriyle ünlüler.
‘Beckham gibi falso verebilmek‘, top hareket ettikçe ona rotasyon ekleme durumu ve bu, topu merkezinin dışına vurarak yapılabilir. Bilim insanlarına göre futbolcunun topa vururken ayağı ile topa aynı anda döndürme hareketi yapacak şekilde vurması gerekiyor. Bu sayede havada uçan top aynı zamanda kendi etrafında dönerken havayla sürtünmesi sayesinde yönü değişiyor ve aniden farklı bir yöne kıvrılarak kaleciyi aldatabiliyor.
Fizikçiler tarafından ‘Magnus etkisi’ olarak bilinen ve bu etkiyi araştıran Alman fizikçinin adını taşıyan bir etki nedeniyle futbol topları havada bu şekilde kıvrılıyor.
Elbette tüm bu teknikleri bilimsel olarak açıklamak, herkesin harika bir futbolcu olmasını sağlamıyor. Bir futbol maçının rekabeti içinde tüm bu teknikleri uygulayabilmek, uzun çalışmalar sonucunda kazanılan deneyimle mümkün.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/david-beckham-gibi-sut-cekmek-bilim-insanlari-buyuk-sirri-cozdu_162902.html