NIMS, Seagate Technology ve Tohoku Üniversitesi’nden araştırma ekipleri, çift katmanlı granüler medya üzerinde çok seviyeli ısı destekli manyetik kayıt teknolojisinin (HAMR) uygulanabilirliğini gösterdi.
Yazma işlemi sırasında lazer gücü ve manyetik alanlar ayarlanarak, iki FePT katmanına bağımsız olarak kayıt yapılabiliyor. Bu sayede manyetik katman malzemelerinde önemli değişiklikler yapmadan veri yoğunluğu ve hard disk kapasitesi potansiyel olarak iki katına çıkarılabilir.
Sıradan HAMR tabanlı diskler, film bir lazerle Curie sıcaklığına (filmin manyetik özelliklerini değiştirdiği sıcaklık) kadar ısıtıldığında kaydedilebilen, demir platin alaşımı (FePt) gibi manyetik bir filmle kaplı cam plakalar kullanıyor.
İnç kare başına 10 terabit veri kaydetmek mümkün
Adından da anlaşılacağı gibi, çift katmanlı granüler ortam, her biri farklı Curie sıcaklıklarına sahip iki film katmanı barındırıyor. Araştırmacılar, bu tür ortamların inç kare başına 10 terabitin çok üzerinde kayıt yoğunluğuna olanak sağlayabileceğini söylüyor. Bu sayede 10 plakalı 120 TB’ın üzerinde sabit diskler üretebilmek mümkün hale geliyor.
Araştırmacılar, manyetik ölçümler ve ısı destekli manyetik kayıt simülasyonlarında, üç hatta dört seviyeli kayıt bile yapılabileceğinin gösterildiğini iddia ediyor.
Kaynak: Donanimhaber – https://www.donanimhaber.com/cift-katmanli-kayit-ile-120-tb-kapasiteli-hard-diskler-ufukta–176074