Dönem ödevlerinizi veya bitirme tezlerinizi ChatGPT’ye yaptırırken pek fark etmiyor olabilirsiniz ama bu yapay zeka algoritmasının cinsiyetçi bir karakter geliştirdiğine dair şikayetler giderek yükseliyor. Peki böyle bir şey mümkün olabilir mi?
Evet olabilir, çünkü ChatGPT’nin ona sorulan sorulara verdiği cevaplardaki “erkek üstünlüğü” giderek daha fazla dikkat çekmeye başladı.
Son olayda, ChatGPT’den, bir CEO resmi çizmesi istendi ve bu soru defalarca tekrarlandı. Yapay zeka servisi 100 denemeden sadece birinde kadın CEO resmi çizerken, diğer 99’unda ise erkek CEO görseli ortaya koydu.
Yapay zekanın iş dünyasındaki bir realiteyi yansıttığını düşünenlerdenseniz, çok yanılıyorsunuz. Çünkü araştırmalara göre dünyadaki büyük şirketlerin %42’sinin CEO’su kadın.
Ayrıca daha küçük ölçekli şirketlerin en üst düzey yöneticisi olan sayısız kadın bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla ChatGPT’de ortaya çıkan sonuçlar, bu yapay zeka algoritmasının “kadınların CEO olma ihtimali düşük” öğretisinden kaynaklanıyor.
Tehlike çok büyük
Yapay zekanın cinsiyetçi olması, sadece görseller oluştururken problem yaşanmasına da neden olmuyor. Asıl büyük tehlike, günlük hayatta karar mekanizmalarının yapay zekaya bırakılması halinde ortaya çıkacak. Örneğin, pek çok büyük şirket iş başvurularını ön elemeye sokarken yapay zekayı kullanıyor. Az sayıdaki pozisyon için on binlerce başvuru yapıldığında, uygun başvuruları seçerek diğerlerini elemesi için insan kaynakları departmanları ChatGPT temelli yapay zeka uygulamalarını kullanabiliyorlar. Yapay zekanın cinsiyetçi olması durumunda kadınların başvurularını daha en başından “yetersiz” bulması gibi bir risk ortaya çıkıyor.
Dolayısıyla, daha önce de defalarca altını çizdiğimiz gibi buradan tekrar edelim, hayatlarımızı yapay zekaya emanet etmeye daha en az 50 sene var. Bu teknoloji kendini %100 hatasız olacak şekilde geliştirene kadar, insanoğlunun yapay zekaya güvenmesi büyük riskleri de beraberinde getirecek. Hocalarınıza bitirme tezi ve dönem ödevi hazırlatmak için yapay zekaya soru sormak başka, bir toplumun hayati kararlarını yapay zekaya teslim etmek başka…
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/chatgpt-cinsiyetci-mi-ciddi-deliller-olusmaya-basladi-bile_163275.html