Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD), küresel iklim değişikliğinin ceviz yetiştiriciliği üzerinde yarattığı tehdidi göz ardı etmeyerek, sektörün geleceğini korumak adına önemli bir adım attı.
Ceviz Üreticileri Derneği ev sahipliğinde düzenlenen ve ceviz yetiştiricilerini bir araya getiren “İklim Değişikliği Semineri”nde sektördeki mevcut zorluklarla başa çıkma stratejileri belirlendi. Seminerde konuşan CÜD Başkanı Ömer Ergüder, son yıllarda Türkiye’de istenilen rekolteye ulaşılamamasının en büyük nedeninin iklim değişikliği olduğunu söyledi. Beklenmedik donlar, dolular ve kuraklıkların ceviz üretimini olumsuz etkilediğini belirten Ergüder, “Sektörümüz hala çok küçük. Dünya devleri arasında yer alan Amerika ve Şili ile rekabet etmeye çalışıyoruz. Bu yıl Şili’de geçen seneye kıyasla 50 bin ton daha az hasat elde edildi. Bu durum, iklim krizinin sektöre ne kadar büyük bir tehdit oluşturduğunun açık bir göstergesi” dedi.
Federico López Larrinaga Uyardı: Türkiye’de Su Kıtlığı Tehlikesi!
Seminerde sunum yapan İspanyol Ziraat Mühendisi ve ceviz danışmanı Federico López Larrinaga da iklim değişikliğinin Türkiye’yi nasıl etkilediğine dair önemli bilgiler verdi. Larrinaga, küresel ısınmanın artan sıcaklıklar, yağış düzenindeki değişiklikler, zararlılar ve hastalıklar, coğrafi dağılımdaki değişiklikler gibi ceviz ağaçlarının büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duydukları çevresel koşulları değiştirebileceğini söyledi. Larrinaga, Türkiye’nin 2070’li yıllarda su kıtlığı yaşayabileceğini de öngördü. “Türkiye, zaten su sıkıntısı çeken bir ülke. Kişi başına düşen su miktarı yılda yalnızca 1.500 metreküp civarında. 2010, 2018 ve 2020, Türkiye’de kaydedilen en sıcak yıllardı. İklim değişikliğinden diğer ülkelere oranla çok daha ciddi şekilde etkileneceği tahmin edilen Türkiye’de; aşırı yağışlar arttı, hava koşulları daha da sertleşiyor. 2021’de güneyde büyük yangınlar, kuzeyde ise seller yaşandı. Mevsimsel olarak kış aylarında daha fazla yağış olabilir, ancak ilkbahar ve sonbaharda yüzde 50 daha az yağış görülüyor. Sıcak hava dalgaları ve kuraklık artıyor. Nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle Türkiye’nin 2070’li yıllarda su kıtlığı yaşaması kuvvetle muhtemel” dedi.
CÜD’den İklim Değişikliğiyle Mücadele Sözü
CÜD Başkanı Ergüder, iklim değişikliğinin ceviz sektörü için büyük bir tehdit olduğunu kabul ederek, bu konuda mücadele etmeye kararlı olduklarını söyledi. “İklim değişikliğiyle mücadele etmenin mümkün olduğuna inanıyoruz. Sektörün iyileşmesi ve gelişmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Genç bir derneğiz, üye sayımız halen az ama sizlerin desteği gerçekten bu sektörün geleceği adına çok kritik. Gelin bu zorluklara hep birlikte göğüs gerelim” diye konuştu.
Ceviz Üreticilerine Çağrı: Derneğe Katılın, Geleceğe Sahip Çıkın!
Ergüder, ceviz yetiştiricilerine derneğe katılarak iklim değişikliğiyle mücadeleye destek olmaları çağrısında bulundu. “Derneğimizde en üst düzeyde bilgi paylaşımı ve network yapılıyor, ithalata karşı olan mücadelemizi pes etmeden devam ettiriyoruz. Türkiye’de ceviz yetiştiriciliğinin ve tüketiminin artması için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Sektörümüzün geleceği için sizin de desteğinize ihtiyacımız var” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı – https://www.bsha.com.tr/ceviz-ureticileri/