Etkileyici amfibiler olan aksolotllar, görünene göre sadece kayıp uzuvlarını yenilemekten çok daha fazlasını yapabiliyor. Şu anda ön baskı sunucusu bioRxiv’de yayınlanan yeni bir çalışmada belirtildiği üzere bu amfibiler, yaşlanmalarını ve biyolojik saatlerini tamamen durdurabiliyor.
Çalışmanın bulguları henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olsa da, aksolotlların genel doğası ve gerçekten yaşlanıp yaşlanmadıkları hakkında bazı soruları gündeme getiriyor. Çünkü epigenetik olarak, yaşlı ve genç aksolotlar arasında gerçek bir fark yok gibi görünüyor. Aslında, bu amfibiler üzerine yapılan araştırmalar, aksolotların epigenetik yaşı ile kronolojik yaşı arasında bir korelasyon olmadığını gösteriyor. Bu nedenle, bilim insanları bu canlıları ve yaşlanmanın onlar üzerindeki etkisini anlamak için daha derine inmeye çalışıyorlar. Çok sayıda örnekle bile araştırmacılar aksolotlların yaşlanmayı nasıl durdurduğunu tam olarak anlayamadılar.
Ayrıca aksolotlların aslında diğer semender türlerinden daha kısa yaşamaları da durumu kafa karıştırıcı hale getiriyor. Yapılan araştırmalara göre, aksolotllar genellikle sadece 13 yaşına kadar yaşıyorlar.
Aksolotlların uzuvlarını yenileyebilme yeteneklerinin yaşlanmalarını hızlandırması makul bir varsayım gibi gözükebilir. Ancak görünene göre böyle bir etki bulunmuyor ve bu da aksolotlların nasıl yaşlandığını anlamayı bilim insanları için daha da ilgi çekici hale getiriyor. Ancak bu özel amfibilerin inanılmaz yeteneğini keşfetmek ve memelilere aktarmak pek kolay değil. Böyle bir başarı için çok daha fazla çalışmanın gerekeceği rahatlıkla söylenebilir.
Bilim insanları uzun bir süredir yaşlanma karşıtı ilaçlar üretmenin yollarını arıyorlar ve aksolotlların biyolojik saatlerini tamamen durdurabilme yetenekleri bu araştırma için büyük bir dönüm noktası olabilir.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/bu-hayvan-yaslanmamak-icin-biyolojik-saatini-durdurabiliyor_165932.html