Muhtemelen hayatınızın bir noktasında kan grubunu öğrenmek için bir test yaptırmışsınızdır. Ancak kan grubunuzu bilseniz bile, çok nadir durumlarda kan grubunuzun değişebileceğini duymadığınıza eminiz. Ve bu değişiklik, bazen geçici, bazen kalıcı olabilir.
Nadir kan türlerine sahip kişilere, bazen “evrensel donör” veya “genel verici” kan olarak da adlandırılan O-negatif kanı olan bir donörden kan nakli yapılabilir. Our Blood Institute, “AB kan grubuna sahip bir hasta, transfüzyon sırasında, kırmızı hücrelerinin neredeyse tamamının O grubu olmasını sağlayacak kadar O kan ünitesi alabilir” diye açıklıyor ve ekliyor: “Birkaç ay içinde hastanın kemik iliği doğal olarak nakledilen kanın yerini orijinal kan grubuyla değiştirecektir.”
Bu noktada kemik ilikleri ve vücudumuzdaki görevlerinden bahsetmekte fayda var. Kırmızı kan hücreleri kemik iliğinizde üretilir ve farklı kan grubuna sahip bir donörden kemik iliği nakli alırsanız kendi kan grubunuz da değişecektir. Elbette bunun tıbbi açıdan oldukça önemli sonuçları vardır.
Örneğin Michigan Medicine, bir açıklamada, “Bir donörden kök hücre aldıysanız, donörünüzün kan grubu sizinkinden farklı olabilir” diyor ve devam ediyor: “Bir kan bankası teknisyeni size mevcut kan grubunuz ve donörünüzün kan grubunun yer aldığı bir kan kimlik kartı verecektir. Kan grubu değişimini değerlendirmek için hastanede kaldığınız sürece sık sık kan grubu testleri yapacağız. Bu, gelecekteki kan nakillerine hazırlanmanıza yardımcı olacaktır. Kan grubunuzun değişmesi yaklaşık bir yıl sürecektir.”
Enfeksiyon sonucu da olabilir
Daha nadir de olsa, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucu ve geçici olarak farklı bir kan grubuna sahip gibi görünebilirsiniz. “Edinilmiş B fenomeni” olarak bilinen bu durum yalnızca kan grubu A olan kişileri ve genellikle sepsis, kolon kanseri veya bağırsak tıkanıklığı olan hastaları etkiler.
Kan grubu farklılıkları üzerine yapılan bir incelemede “Edinilmiş B antijeni, bir enfeksiyon atağı sırasında A grubu bir hastanın, belirli gram-negatif bakterilerin… RBC yüzeyindeki A antijenini değiştirebilen enzimler salgılaması sonucu ortaya çıkan özel bir durumdur. Hasta iyileştiğinde bu durum çözülecektir” deniliyor.
Yani insanların çok büyük bir miktarı tüm yaşamı boyunca aynı kan grubuna sahip olsa da, bazı durumlarda kan grubunuzun değişmesi mümkündür. Neyse ki kan grubunuz basit bir kan testiyle hızlı bir şekilde belirlenebilir.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/bir-insanin-kan-grubu-degisir-mi-cevap-sizi-cok-sasirtacak_164498.html