Bir hafta boyunca hiç oturmadığınızı ve tüm zamanınızı ayakta geçirdiğinizi düşünün… Ama bu ayakta geçen süreye, PC başında çalışmak, yemek yemek, tuvalete gitmek, televizyon seyretmek de dahil. Böyle bir hayat mümkün olabilir mi?
Bir YouTuber bu ilginç deneyi yaptı ve deneyiminin her anını da izleyicileriyle paylaştı. YouTuber elbette istediği sonuca, yani ilgiye ulaştı. Peki deneyin sonuçları ne oldu?
YouTuber’ın bu deneyi yapma amacı, hareketsiz ve oturarak yaşamanın ağır sağlık sorunlarına, obeziteye ve erken ölümlere yol açtığı gerçeğiydi. YouTuber kardeşimiz de, oturmadan yaşamanın sağlık değerlerinde gözle görülür bir değişime neden olup olmayacağını görmek için bu deneye kalkışmış.
Kronik oturmanın aynı zamanda sırt ağrısı, omurga disfonksiyonu, eklem dejenerasyonu, sırt, boyun ve omuzlarda kötü duruşun yanı sıra bacaklarda vasküler sorunlarla da bağlantılı olduğunun da altını çizen bilim insanları aşırı hareketsiz yaşam tarzının beyin hacminde azalma ve erken ölüm riskinde artışla da ilişkilendiriyor; bu nedenle masa başı işi olan insanlar mümkün olduğunca sık kalkıp hareket etmeye teşvik ediliyor.
Kendisine bir ayakta çalışma masası satın aldıktan ve ayakta çalışmaya başladıktan sonra YouTuber’ın ilk gözlemi, dik durmanın bağırsaklar üzerinde anında bir etki yaratması oldu. Bütün bir hafta boyunca tuvalete dokunmadan dışkılama sanatını mükemmelleştiren YouTuber, televizyon izlerken bir koltukta dinlenmeyi, ergonomik bir ofis koltuğuna gömülmeyi ve kaka yaparken klozet kapağına oturmayı bir hafta boyunca hayatından çıkardı.
Bazı sıkıntılı durumlar da oluştu
Ancak hafta ilerledikçe eklem ağrıları, kötü duruş ve aşırı yorgunluk etkisini göstermeye başladı ve YouTuber sadece beş gün ayakta durduktan sonra deneyi terk etmek zorunda kaldı. Bazı öncesi – sonrası karşılaştırmaları yapan YouTuber koltuksuz çalışmasının duruşu üzerindeki etkisini analiz edebildi ve önemli bir üst vücut kamburluğu geliştirdiğini tespit etti.
5 günde vücudun bu kadar öne eğilmesini düşünecek olursak, sürekli ayakta çalışan insanların kifoz geliştirmesi çok olası bir durum.
Öte yandan YouTuber ayakta çalışmanın onu %30 daha üretken yaptığını dile getirirken, ayakta çalışma yüzünden daha çok acıktığını ve bu yüzden artan atıştırmalar nedeniyle yarım kilo aldığını da tespit etti.
Özetle, çok fazla ayakta kalmak, çok sağlıklı bir durum gibi görünmüyor ama hareketsiz yaşamak da sağlıklı bir durum değil. Bu durumda, atalarımızın her derde deva olan o ünlü sözü devreye giriyor: “Her şeyin azı karar, çoğu zarar.“
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/bir-hafta-boyunca-oturmayan-youtubera-ne-oldu_165146.html