İsviçreli araştırmacılar, karanlıkta parlayan bir ahşap geliştirmeyi başardı. Kendi ışığını üreterek yayan ahşap fikri insanlar tarafından oluşturulmuş bir gelişme gibi görünse de, aslında çoğu insan icadı gibi bu da doğadan bazı ipuçları alıyor.
Örneğin bazı mantarlar, nadir koşullar altında doğal olarak ışık yayarlar. Bu doğal parıltı büyüleyici olsa da, gözlemlemek ve kopyalamak zordur. Ancak Empa araştırmacıları, kontrollü laboratuvar koşulları altında bu etkiyi yeniden yaratmayı ve sürdürmeyi başardılar.
Bu buluş, balsa ağacının halkalı olmayan bal mantarı (Desarmillaria tabescens) ile kuluçkaya yatırılmasıyla ortaya çıktı. Ağaç, nemli bir ortamda üç ay boyunca su emdi ve 560 nanometre dalga boyunda yeşil parlamaya başladı. Yaklaşık on gün süren bu hafif ışık, kimyasal bir reaksiyonun sonucunda ortaya çıkıyor. Ateş böceğinin ışığının da sebebi olan lüsiferaz enzimi oksijene maruz kaldığında aktive olarak ağacın karanlıkta parlamasını sağlıyor.
Bunun hoş bir görüntü oluşturmasının ötesinde, malzemenin bu dönüşüm sırasında yapısal bütünlüğünü koruması pek çok kullanım alanının ortaya çıkmasına imkan tanıyor. Mantar, ahşaba sertlik veren bir bileşik olan lignini parçalarken, selüloz yapısına dokunmuyor ve bu da ahşabın sağlamlığını korumasını sağlıyor. Bu benzersiz özellik, parlayan ahşabı işlevsel ve estetik uygulamalar için çekici bir malzeme haline getirebilir.
Parıltı henüz yaygın kullanım için yeterince parlak olmasa da, araştırmacılar yoğunluğunu ve ömrünü artırmak için çalışıyorlar. Çalışmaları tamamlandığında, geleneksel aydınlatmanın bir kısmını karanlıkta parlayan ahşapla değiştirerek çevre dostu bir alternatif sunmayı hedefliyorlar. Bu yaklaşım, bahçeleri veya dış mekanları elektrik olmadan aydınlatabilecek biyolüminesans bitkilerin kullanılması gibi benzer çalışmalara ve araştırmalara eşlik edebilir. Merdiven korkuluklarının karanlıkta kendi başlarına parlamalarından kamusal alanlarda kendi başlarına aydınlanan heykeller, sanat eserleri veya çitler gibi öğelerle bir çok farklı ortam elektriğe ihtiyaç duyulmadan daha güvenli ve davetkar bir hale getirilebilir.
Advanced Science dergisinde yayınlanan araştırma, sürdürülebilir tasarım çözümlerine doğru atılan bir adımı temsil ediyor. Devam eden gelişmelerle, karanlıkta parlayan ahşap yakında evleri ve toplulukları aydınlatabilir, işlevselliği çevresel inovasyonla harmanlayabilir ve özellikle bu süreci süper güçlü ahşapla birleştirildiğinde, iklim değişikliği tartışmalarını alevlendiren büyüyen enerji endişeleriyle mücadeleye yardımcı olabilir.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/bilim-insanlari-karanlikta-isik-sacan-ahsap-gelistirildi_167090.html