Bilim insanları, inanılmaz bir şekilde ışığı köşelerden bükmeyi başardılar. Oldukça etkileyici bir görüntü yaratan bu başarı, kelimenin tam anlamıyla devrim niteliğinde gelişmelere yol açabilir.
Yeni keşfe öncülük eden Glasgow Üniversitesi araştırmacıları Daniele Faccio ve meslektaşları, yayınladıkları çalışmada daha önce görmedikleri yeni bir ışık saçılması türü fark ettiklerini ve bunu insan yapımı malzemeler kullanarak yeniden oluşturmaya karar verdiklerini yazdılar.
Işık saçılması, ışığın köşelerden bükelebilmesini sağlayan temel özelliği gibi görünüyor. Araştırmacılar, kar, bulutlar ve diğer beyaz malzemelerin ışığı emmesi ve sonra farklı yönlere saçmasına benzer bir süreci taklit etmenin bir yolunu buldular. Bunu yapmak için, opak beyaz bir malzemeden yapılmış birkaç 3D baskılı nesne oluşturdular. Malzemenin içinde, ışığın içinden geçebileceği kadar ince, şeffaf reçine tünelleri bıraktılar. Bu sayede, ışık malzemeye tutulduğu zaman tünellerden geçerek bir buluttan geçmesine benzer şekilde dağılıyor.
Ancak bulut örneğinin aksine araştırmacılar, tasarladıkları tüneller sayesinde ışığı köşelerden büküp belirli yönlere dağıtabiliyorlar
Buradaki sistemin tasarımı, fiber optik kabloların ışığını yolları boyunca yönlendirmek için kullandığımız yönteme oldukça benziyor. Ama aynı zamanda tamamen farklı bir prensiple çalışıyor. Fiber optik kablolar ışığı içeride yansıtırken, bu malzemeler onu tüneller aracılığıyla içeri getiriyor ve fiber optik kabloların içerdiği ek gereklilikler olmadan dağıtıyor.
Bu yöntem, ışığı bükme ve uzun mesafelere taşıma konusunda fiber optikle karşılaştırıldığında daha az verimli. Ancak bu sistemin üretiminin çok daha ucuz ve basit olacak olması, özellikle sağlık alanında olmak üzere, diğer endüstriler tarafından daha fazla kullanılmasını sağlayabilir.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/bilim-insanlari-isigi-bukmenin-yeni-yolunu-buldu_166557.html