BAHÇEŞEHİR Üniversitesi’nin (BAU) 2024-2025 yılı akademik yılı açılışı gerçekleşti. Açılış törenine Learning How to Learn (Öğrenmeyi Öğrenmek) programının mimarı ABD’li Profesör Barbara Oakley de katıldı.
Bahçeşehir Üniversitesi‘nin (BAU) 2024-2025 yılı akademik yılı açılışı, Beşiktaş’da bulunan Güney Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Açılış törenine Coursera’nın, en popüler eğitimcisi ABD’li Profesör Barbara Oakley de katıldı. Programda BAU Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel, Rektör Prof. Dr. Esra Hatipoğlu birer konuşma yaptı. Etkinlik kapsamında Stanford Üniversitesi tarafından yayımlanan 2023 yılında ‘Dünya’nın En Etkili Bilim İnsanları’ listesinde yer alan akademisyenlere plaket verildi. Okul idareci ve eğitim kadrosunun katıldığı program Barbara Oakley’in sunumu ile devam etti.
Barbara Oakley Nobel Ödülü alan Daron Acemoğlu ve Türk eğitim sisteminin değerlendirilmesini de yaptı. Oakley, “Birlikte çalıştığım çalışma arkadaşlarım hepsi Türkiye’den geliyor; Yani bu demektir ki siz burada bir şeyleri gerçekten çok iyi yapıyorsunuz” dedi.
YAPAY ZEKA DEĞERLENDİRMESİ YAPTI
Yapay zekanın beyindeki nöron bağlantılarını olumsuz etkilerinden bahseden Oakley, yapay zeka olmadan tek başınıza kaldığınızda çoktan iş işten geçmiş olabileceğini hatırlattı. Oakley, bir şey öğrenirken beyninizde nöronlar arasında bağlantılar kurduğumuzu ve bu bağlantıların uzun vadeli süreçlerle gerçekleştiğini aktardı. Ancak eğer kolayı seçer ve her şeyi yapay zekaya bırakırsak, bunun bir soru işareti olacağını hatırlatan Oakley beyinde uzun vadeli bağlantılar kurmak zorunda olduğumuzu söyledi. Oakley’e göre eğer bunu yapmazsak, beyinde bu bağlantılar oluşmuyor. Sonuç olarak yapay zeka olmadan tek başınıza kaldığınızda ise iş işten çoktan geçmiş olabilir. Oakley, “Bir duvarı tek seferde inşa edemezsiniz tek tek tuğla tuğla uğraşmanız gerekir” dedi.
‘YAPAY ZEKA İYİYLE KÖTÜ ARASINDA BİR NOKTADA BULUNUYOR’
Oakley, “Yapay zeka iyiyle kötü arasında bir noktada bulunuyor. Teknolojik gelişmelerin bize getirdiği şeylerde böyledir; Hani ne iyi ne de kötü tarafa koyabilirsiniz. Bu gerçekten de öğrenelim elindedir; İyi mi, kötü mü tarafta olduğu. Bilgiyi yönetmenin bilgi öğrenmekten çok daha önemli olduğu düşünülür ama yönetebileceğiniz bir bilgi edinmek için de bunu öğrenmeniz gerekir. Beyninizde bu bilgiyi kullanabiliyor olmanız gerekir” diye belirtti.
Akademik yıl açılış töreni öncesi Barbara Oakley, BAU yönetimiyle yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. Toplantıdaki izlenimleri sorulan Oakley Türk eğitim sistemi hakkında açıklamalarda bulundu. Oakley, “Toplantıda eğitimin daha sinir bilime dayalı bir versiyona geçiş yapması hakkında konuştuk, bu üniversitede gerçekten inanılmaz bir liderlik durumu söz konusu. İçeride dekanlar tarafından sorulan sorular inanılmaz doğru sorular ve eğitime yön verecek sorulardı.”
Nobel Ödülü alan Daron Acemoğlu ve Türk eğitim sistemi hakkında konuşan Oakley “Birlikte çalıştığım çalışma arkadaşlarım özellikle mühendislik film ve matematik alanlarında birlikte çalıştığım arkadaşlarım hepsi Türkiye’den geliyor yani bu demektir ki siz burada bir şeyleri gerçekten çok iyi yapıyorsunuz” dedi.
‘YAPAY ZEKAYI KULLANAMAYANLAR YERİNİ KAYBEDECEK’
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, yaptığı konuşmada üniversitenin bu yılki üç ana hedefini açıkladı. İlk olarak uluslararasılaşmaya vurgu yapan Hatipoğlu, yalnızca öğrenci sayısına değil, global ağlarla yapılan ortak programlar ve iş birliklerine odaklandıklarını belirtti. Öğrencileri, dünyanın her yerinde yaşayabilecek bireyler olarak yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi. İkinci hedef olarak yapay zekayı her alanda uygulanabilir hale getirmeyi amaçladıklarını ifade eden Hatipoğlu, “Yapay zekayı kullanamayanlar yerini kaybedecek” dedi. Bu kapsamda, eğitim sistemini yapay zeka ve mikro yeterliliklerle zenginleştirerek sektöre daha donanımlı öğrenciler kazandırmayı hedeflediklerini ekledi. Üçüncü olarak, CO-OP Eğitim modeliyle sektörle işbirliğinin güçlendirileceğini belirtti.
“ESKİ KÖYE YENİ ADET GETİRME VAKTİ GELDİ”
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Global Başkanı Enver Yücel, eğitim sisteminin köklü bir değişim geçirmesi gerektiğini vurguladı. Yücel, anaokulundan üniversiteye kadar tüm yapının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Gelecekte diplomalar önemini yitirebilir. Sektör artık işi bilen ve uygulayan insanları arıyor, diplomaları değil” dedi. Yapay zeka ve teknolojiyi atlarsak Türkiye’nin geride kalacağını ifade eden Yücel, üniversite olarak cesur adımlar attıklarını ifade etti. Eğitimin, sektöre uygun donanımlı bireyler yetiştirmesi gerektiğini belirten Yücel, eski köye yeni adet getirme vaktinin geldiğini ifade etti. Bahçeşehir Üniversitesi’nin her geçen gün eğitim kalitesini artırarak dünya standartlarına uygun hareket ettiğini vurgulayan Yücel, sürdürülebilirlik kavramının üniversitenin temel değerlerinden biri olduğunu ekledi. Yücel, “Dünyayı yakından takip ediyor ve bu gelişmeleri üniversitemize uyarlıyoruz” diyerek BAU’nun global hedeflerine de dikkat çekti.
Kaynak: Haberler.com – https://www.haberler.com/guncel/bau-2024-2025-yili-akademik-yili-abd-li-profesor-17936516-haberi/