Ay’da doğal grafen bulundu
Araştırmacılar, 2020 yılında Chang’e 5 misyonu tarafından toplanan, yaklaşık 2,9 mm’ye 1,6 mm boyutlarındaki zeytin şeklindeki bir Ay toprağı örneğini analiz ettiler. Özel bir spektrometre kullanarak, numunenin karbon açısından zengin bir bölümünde grafen oluşumuyla yakından ilişkili bir demir bileşiği buldular. Daha sonra, numunedeki karbon içeriğinin iki ila yedi grafen katmanına sahip ‘pullardan’ oluştuğunu doğrulamak için gelişmiş mikroskobik ve haritalama teknolojileri kullandılar.
Doğal grafenin özelliklerinin daha derinlemesine incelenmesi sayesinde Ay’ın jeolojik evrimi hakkında daha fazla bilgi sağlanabileceği düşünülüyor. Buna karşılık, doğal grafenin mineral katalizörlü oluşumu, yüksek kaliteli grafen için düşük maliyetli ölçeklenebilir sentez tekniklerinin geliştirilmesine ışık tutabilir.
Bilmeyenler için Grafen esasında yen bir malzeme ve ilk olarak 2004 yılında elde edildi. Sergilediği mukavemet, esneklik, termal ve elektriksel iletkenlik özellikleriyle çok farklı sanayi alanlarında kullanılabiliyor. Sensörlerde, elektronik cihazlarda, yarı iletkenlerde, transistörlerde, havacılıkta, enerji üretiminde, elektrokimyada, sağlık ürünlerinde, bataryalarda, yapı malzemelerinde, otomotiv sanayide, kaplama ve kompozitlerde büyük potansiyele sahip.
Kaynak: Donanimhaber – https://www.donanimhaber.com/ay-da-gelecegin-malzemesi-dogal-grafen-kesfedildi–180263