Batı Avustralya’nın güneydoğusunda inşa edilmesi planlanan proje, 22.700 kilometrekarelik bir alanı kaplayacak ve 35 güneş enerjisi çiftliğine yayılmış 60 milyon güneş paneline ev sahipliği yapacak. Projede ayrıca, 7 MW ile 20 MW arasında değişen 3.000 rüzgar türbini yer alacak.
Avustralya’nın mevcut tüketiminin dörtte üçü kadar elektrik üretecek
Uzun soluklu dev projede güneş çiftliklerinin inşasının 7 aşamada ve 30 yıllık sürede gerçekleştirilmesi planlanıyor. Merkez tamamlandığında, her biri 2-3 GW kapasiteye sahip 35 adet düğüme sahip olacak ve yılda 200 TWh’den fazla elektrik üretecek. Bu rakam, Avustralya’nın mevcut elektrik üretim miktarının (274 TWh) dörtte üçüne denk geliyor.
Projenin gerçekleşmesi için uzun bir zaman çizelgesi göz önüne alındığında, geliştiriciler önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji alanındaki teknolojik gelişmelere uyum sağlayabilmesi konusunda istekliler. Kara rüzgar türbinlerinin genellikle 7 MW kapasiteye sahip olsa da, Western Green Energy Hub bu proje için 20 MW kadar güç üretebilen türbin seçeneklerini değerlendiriyor.
Yeşil hidrojen üretimi de gerçekleştirilecek
Tesiste ayrıca elektrolizörler ile yeşil hidrojen üretiminin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Birinci aşama tamamlandıktan sonra, tesisin yılda 330.000 ton yeşil hidrojen üretmesi bekleniyor. Proje tamamen tamamlandığında ise, hidrojen üretiminin yılda 3,5 milyon tona ulaşması planlanıyor. Aynı zamanda yeşil amonyak üretiminin de gerçekleştirilmesi planlar dahilinde.
Projenin diğer bileşenleri arasında veri merkezleri, atölyeler ve üretim tesisleri, yaklaşık 8.000 kişilik kapasiteye sahip bir işçi köyü ve kıyı boyunca uzanan bir altyapı koridoru yer alıyor. Kıyı ve açık deniz bileşenleri ise bir deniz boşaltma tesisi, tuzdan arındırma tesisi, tuzlu su boru hattı ve bir amonyak ihracat boru hattından oluşuyor.
Kaynak: Donanimhaber – https://www.donanimhaber.com/avustralya-dunyanin-en-buyuk-enerji-merkezini-kuracak–184205