Eğer bir oyun tutkunuysanız ve bu alanda önde gelen teknoloji markalarını takip ediyorsanız, zaten Acer’ın oyunculara özel ürettiği Helios dizüstü bilgisayar serisini biliyorsunuz. Ancak bilmeyenler için Acer’ın geçtiğimiz sene Helios markasında bir değişiklik yaptığını ve Helios 300 olarak adlandırılan serinin yerine Helios 16 ve Helios 18 geldiğini söyleyelim. Elbette bu değişiklikte tahmin edeceğiniz üzere yenilenen tek şey isim değişikliği olmadı. Öyle ki serideki tüm cihazlar 13. Nesil işlemcilerle ve RTX 4000 serisi ekran kartlarıyla güncellendi. Yani artık son çıkan oyunların hepsini yüksek ayarlarda çalıştırabilecek güce ulaştılar. Bugün inceleyeceğimiz Acer Predator Helios 16 da onlardan biri; RTX 4070’li bir model.
Helios 16, serinin diğer üyeleri gibi kağıt üzerinde bir hayli güçlü duruyor. Ancak bildiğiniz gibi teknik özellik sayfası her zaman gerçeği yansıtmıyor. En basitinden bilgisayarda iyi bir soğutma sistemi yoksa, teknik özellikler ne kadar iyi olursa olsun istediğimiz performansı almamız çok zor oluyor. Veya cansız bir ekran tüm oyun keyfimizi baltalayabiliyor. İşte bugün Helios 16’da aynı sorunları yaşayıp yaşamayacağımızı öğrenmek için detaylıca inceleyeceğiz. O yüzden vakit kaybetmeden hemen tasarım detaylarıyla başlayalım.
Acer Predator Helios 16 Tasarım Detayları
Helios 16, ilk bakışta oldukça sade bir tasarıma sahip. Ancak yine de bir oyun dizüstü bilgisayarı olduğunu belli eden yeterince detayı var. Arka tarafta parlayan Predator logosunun yanı sıra alt kısımda bilgisayara siberpunk bir hava katan, boydan boya uzanan RGB aydınlatmalı bir soğutma sistemi bulunuyor. Tabii bu RGB aydınlatmayı isterseniz kapatabiliyorsunuz.
Klavye de aynı şekilde RGB aydınlatmaya sahip ve her bir tuş PredetorSense uygulaması üzerinden tek tek özelleştirilebiliyor. Hatta PredetorSense’e kolay ulaşım için numpad bölümüne özel bir tuş bile eklenmiş. Bu arada uygulamanın daha birçok kullanışlı özelliğe ev sahipliği yaptığını belirtelim. Uygulamada GPU, CPU ve sistem sıcaklığından fan hızı ve frekanslarına kadar her şeyi izleyebiliyorsunuz. Dahası özel ses ayarlarından sistemin performans moduna kadar her şey buradan ayarlanıyor. Arayüzü basit olduğundan alışmanız da zaman almıyor.
Cihaza geri dönersek, dayanıklılık açısından sağlam bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Malzeme olarak arka kapakta ve avuç içi dayanağında alüminyum alaşımlı bir malzeme kullanılırken, alt kısım ve ekran çerçevelerinde plastik kullanılmış. Arka kapak hafif esnek yapıda ve baskı uygulandığında bile görüntüde bozulma meydana gelmiyor. Menteşeler ise çok sağlam bir şekilde sabitlenmiş, ekran neredeyse hiç sallanmıyor.
Helios 16’nın güzel yanlarından biri de zengin bağlantı noktalarına sahip olması. Sol tarafta bir Ethernet portu, USB-A portu ve MicroSD kart yuvasıyla beraber bir ses jakı yer alıyor. Sağ tarafta ise 2 USB-A portu mevcut. Üstelik bununla da bitmiyor; arka kısımda HDMI 2.1 konektörünün yanı sıra 2 adet Thunderbolt 4 portu bulunuyor. Kısacası istemediğiniz kadar bağlantı seçeneğine sahipsiniz.
Acer Predator Helios 16 Ekran Özellikleri
Şimdi, eğer buraya kadar gördükleriniz ve duyduklarınız hoşunuza gittiyse, hazır olun daha güzeli geliyor. Zira eminiz Helios 16’nın ekranını özellikle oyuncular çok beğenecekler. 16 inç boyutundaki bu ekran, mat bir IPS panelden oluşuyor ve tam 240Hz yenileme hızıyla geliyor. Çözünürlüğü 2560×1600 iken en boy oranı 16:10 olarak belirlenmiş. Yani 16:9 ekranlara kıyasla biraz daha fazla alana sahibiz.
Ekrandaki görüntü keskin olduğu gibi renkler canlı ve doğal. Açık konuşmak gerekirse, Acer burada cimri davranmamış; fiyatı yüksek olmasına rağmen kaliteli bir görüntü sunmayı başaramayan laptop’lar gibi değil. Biz ekranı daha çok oyun oynamak ve Netflix’te bir şeyler izlemek için kullansak da panel DCI-P3 renk gamının yüzde 100’ünü kapsadığı için yaratıcı işlerde çalışan kişiler için de gayet uygun. Özetle ekran herkesin işini görecek türden. Ayrıca 240 Hz yenileme hızının yanı sıra ekranda NVIDIA G-Sync desteği de bulunuyor. Bu sayede daha akıcı ve sorunsuz bir oyun deneyimi yaşayabiliyorsunuz.
Parlaklık söz konusu olduğundaysa Acer’ın belirttiği 500 nit değeri doğru gibi. Öyle ki ekranı güneş alan bir pencereye doğru kullanmamıza rağmen yüzde 70 parlaklıkta her şey net görünüyor. Işık almayan bir bölümde kullandığınızdaysa da zaten ekran fazlasıyla parlak. Bu arada Helios 16, görsel deneyimin yanında işitsel olarak da tatmin etmeyi başarıyor. DTS X hoparlörler bir dizüstü bilgisayara göre gayet kaliteli. Ses tonları iyi dengelenmiş ve detay seviyesi yeterli düzeyde. Ancak oyun bilgisayarı olduğu için bastan çok tizler daha baskın. Bu da rekabetçi oyunlarda ayak seslerini daha iyi tespit edebilmenizi sağlıyor. Tabii bu tür oyunlar için kulaklık kullanmak her zaman en mantıklısı.
Acer Predator Helios 16 Teknik Özellikleri ve Performansı
Evet, gelelim asıl merak edilen performans kısmına. Öncelikle Helios 16, Intel Core i9-13900HX ve 140W RTX 4070 kombinasyonuyla güçlü bir teknik kadroya sahip. 13. nesilin en güçlü mobil işlemcilerinden olan i9-13900HX, 8 performans ve 16 verimlilik olmak üzere toplamda 24 çekirdek ve 32 iş parçacığıyla neredeyse bir masaüstü bilgisayar kadar yetenekli. Ayrıca temel olarak 3.9 GHz hıza sahip ve 5.4 GHz seviyesine kadar yükselebiliyor. Depolama tarafında ise 16 GB DDR5 bellek ve 1 TB’lık M.2 SSD bulunuyor.
Sanıyoruz ki Helios 16’nın günlük kullanım performansından bahsetmeye gerek bile yok. O yüzden hiç beklemeden direkt oyun testlerine geçelim istiyoruz. Tüm oyunları 1600p çözünürlükte, ışın izleme ve DLSS gibi tüm özellikler açık şekilde gerçekleştirdiğimiz belirtelim.
İlk olarak sistemleri hala oldukça zorlayan Cyberpunk 2077’ye bakalım. Cyberpunk 2077, DLSS 3.5’in getirdiği avantaj ile son derece akıcı bir deneyim sunuyor. Oyunda ortalama 70 kare hızı elde ederken, gördüğümüz en yüksek kare hızı 85 oldu.
2023’te yılında çıkan ve birçok ödül kazanan ikinci oyunumuz Alan Wake’te ise aynı şekilde akıcı bir performans elde ettik. Ortalama 50-60 fps arası gördüğümüz oyunda deneyimlediğimiz en yüksek fps değeri 70 oldu.
Testimizin üçüncü durağı PC oyuncularıyla buluşarak büyük beğeni toplayan Marvel’s Spider-Man Miles Morales. Mükemmel bir şekilde optimize edilen oyunda ortalama 135 kare hızı elde ettik. Elbette bu DLSS kalite modundayken geçerli. Daha da akıcı olması için DLSS’i ultra performansa çektiğimizde bu değer 160-170’lere kadar ulaşmayı başardı.
Son testimizi ise kısa bir süre önce PC’lere gelerek oyunculara adet görsel bir şölen sunan Horizon Forbidden West’te gerçekleştirdik. Ortalama 60 kare hızı elde ettiğimiz oyunda, gördüğümüz en yüksek değer 80 oldu. Bu bağlamda Horizon Forbidden West de testimizi başarıyla geçiyor. Ayrıca buraya bi parantez açalım; geçtiğimiz günlerde Forbidden West’in incelemesini web sitemizde yayınladık, eğer hala okumadıysanız şiddetle göz atmanızı öneririz.
Evet, görüldüğü üzere Helios 16 güncel tüm oyunları en yüksek ayarlarda akıcı bir şekilde oynatabiliyor. Ancak işlemci ve ekran kartının yanı sıra bunun altında yatan önemli bir sebep var. O da cihazın sahip olduğu soğutma sistemi. Helios 16, Çift 5. Nesil AeroBlade 3D fan ve sıvı metal termal bileşiğiyle oyunlar sırasında inanılmaz derecede serin kalmayı başarıyor. Haliyle bu hem fps’e fayda sağlıyor hem de elinizi yakmadan rahat bir kullanım imkanı sunuyor. Başta da belirttiğimiz gibi, PredetorSense uygulamasından fan gücünü istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Turbo modda ses biraz yüksek olduğu için oyun oynarken bize kalırsa en iyi seçenek performans modu. Zaten turbo ile arasında sadece 2-3 fps’lik bir fark oluyor. Elbette kulaklık takıp turbo moda almak da bir seçenek; burada tercih size kalmış.
Sonuç
Genel olarak baktığımızda, Acer Predator Helios 16’nın güçlü bir oyun dizüstü bilgisayarı arayanlar için oldukça güzel bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz. Kaliteli ekranı, güncel donanımı ve başarılı soğutma sistemiyle gerçekten bir oyuncunun ihtiyacı olan her şeyi barındırıyor. Bu arada bizdeki model dışında, laptop’un RTX 4060 ve 4080’li varyantları olduğunu da belirtelim. Fiyata gelirsek, şu anda stoklarda olmadığından net bir rakam veremiyoruz. Ancak 2-3 ay öncesinde fiyatı 56 bin ve 59 bin arasında gidip geliyordu. Dolayısıyla satın almaya karar verirseniz ara ara kontrol etmenizde fayda var.
Sponsorlu İçerik
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/inceleme/acer-predator-helios-16-inceleme_163848.html