Tarım Ve Orman Bakanlığı, hamsi avcılığının denizden tezgaha kadar izlenmesini sağlayacak bir takip sistemi kurdu. Bu adım, hamsi avcılığının daha düzenli ve kontrollü bir şekilde yapılmasını sağlayacak.
Tarım Ve Orman Bakanlığı
“YILLIK AVLANABİLİR HAMSİ MİKTARI 400 BİN TON”
Türkyılmaz, geçen sene yaklaşık 275 bin ton hamsi avcılığı yapıldığını anımsatarak, “Bu, toplam avcılıktan elde edilen miktarın yüzde 63’üne tekabül ediyor. Bunu sürdürülebilir kılmamız gerekir. Bu nedenle üretim planlamasında hamsiyi de dahil ettik” diye konuştu. Üretim planlaması kapsamındaki balık türleri belirlenirken sürdürülebilirlik ve ülkenin rekabet gücünün de dikkate alındığına işaret eden Türkyılmaz, düzenlemenin her yıl gözden geçirilerek gerekli güncellemelerin yapılacağını anlattı. Türkyılmaz, üretim planlaması uygulamasının odağında hamsinin olduğunu belirterek, “Kota uygulaması kapsamında yıllık avlanabilir hamsi miktarı 400 bin ton olarak belirlendi. Bu miktarın tamamı, bu avcılığı yapabilecek gemilere tahsis edildi. Her bir gemiye avlayabilecekleri miktarı tahsis ettik. Gemiler kendilerine ait olan kota miktarını biliyor ve bu miktar kadar avcılık yapabilecekler. Bu kapsamda 12 metrelik bir geminin hamsi kotası yıllık 260 ton olarak belirlendi. Büyük gemiler için bu miktar 2 bin tona kadar çıkabiliyor” ifadesini kullandı.
“KOTA DENETİMİ YAPILACAK”
“VATANDAŞ PALAMUTA DOYDU”
Bu sezon palamut avcılığının iyi gittiğine işaret eden Türkyılmaz, “Hamsi avcılığının da 15 Ekim’den sonra artacağını tahmin ediyoruz. Palamut avcılığı nedeniyle hamsi avcılığını yapan gemi sayısı şu anda çok az. Balıkçılarımızın getirilen kurallara uymalarını rica ediyorum. Kurallar uymayan balıkçılar bir ay süreyle avcılıktan uzaklaştırılabilir. Devam ederse ceza iki katına çıkabilir. Çok ciddi yaptırımlar var” diye konuştu. Türkyılmaz, palamutta 1 Eylül’den beri 15 bin tonun üzerinde avcılık yapıldığını aktararak, geçen sene aynı dönemde söz konusu miktarın 3 bin ton civarında kaldığını söyledi. Bu sezon vatandaşların palamuta doyduğuna işaret eden Türkyılmaz, “Palamut, göçmen bir balık. Kendi kara sularımızda avladığımız sürede fazlaca avcılığımız oldu. Şimdi Karadeniz’in diğer bölgelerine doğru göç içerisinde, geri dönüşünü bizim sularımızda tamamlamasını bekliyoruz” dedi.
Kaynak: Haberler.com – https://www.haberler.com/ekonomi/tarim-ve-orman-bakanligi-hamsi-avciligini-17892742-haberi/