Şimdi cebimde 15 bin lira para var ve bununla hangi telefonu alacağım konusunda kararsızım diyorsanız bu video size seçim yapmanız konusunda yardımcı olabilir. Elimde şu an TECNO’nun Spark serisinden yeni bir model olan SPARK 20 Pro+ var ve bu telefon özellikle tasarımıyla orta segment modeller arasında dikkat çekiyor. Ancak yine de bu paraya değer mi, ne gibi özellikleri var, gün sonunda sizi tatmin eder mi; tüm bu soruların cevaplarını ve fazlasını bu bölümde bulacaksınız.
TECNO’nun SPARK serisi telefonları uzun zamandır piyasada beğeni topluyor. Serinin telefonları uygun fiyat politikasıyla da orta segment için adını duyuran modeller olarak dikkat çekiyor bildiğiniz gibi. Marka, şimdi serinin son telefonu olan SPARK 20 Pro’nun daha da geliştirilmiş versiyonu olan SPARK 20 Pro+ ile geldi. Yeni telefon, her şeyden önce Premier bir tasarım sunmayı amaçlıyor. Ancak tüm cazibesi lüks görünümüyle sınırlı değil. Çift taraflı kavisli ekranı, ince formu, kameraları, yüksek oyun performansı vermesi için tasarlanmış işlemcisi ve diğer gelişmiş özellikleriyle SPARK 20 Pro+ orta segmentte görmeye çok alışık olmadığımız bir telefon olmuş.
TECNO SPARK 20 Pro+’ın Tasarımı Nasıl?
Öncelikle her zaman olduğu gibi söze tasarımla başlayalım istiyoruz. TECNO, SPARK 20 serisiyle elegant bir çizgi yaratmaya odaklanmıştı. Serinin son modeli SPARK 20 Pro+ ile bu hedefinde üst noktaya ulaştığını görüyoruz. Pro+ edisyonu, serinin önceki modellerinden farklı olarak 6.78 inç boyutunda ekranı çift kavisli bir ekran tasarımı ile ekran kenarlarının oldukça inceltildiği bir formda karşımıza getiriyor. Ayrıca arka yüzdeki kamera adası da yuvarlak bir forma dönüşmüş. Bu yeni tasarım, Pro+ edisyonunu, kalın çerçeveli boxy tasarıma ve dörtgen kamera adasına sahip önceki modellerden keskin şekilde ayırıyor ve yepyeni bir telefona dönüştürüyor. Bu da telefonu tasarım anlamında daha premium bir havaya sokmuş.
Telefon, Orbit Siyahı, Ayışığı Beyazı, Yıldız Tozu ve Magic Skin 2.0 Yeşili olarak isimlendirilmiş 4 farklı renk seçeneğiyle piyasaya çıkıyor. Magic Skin 2.0 ismi verilen yeşil versiyonda telefonun arka yüzü suni deri ile kaplanmış olarak geliyor bu arada. Deri kaplı telefon sevenler için güzel bir seçenek.
Telefonun kalınlığı 7,55 mm. Hem önden kavisli ekranı, hem de arkadaki kavisli kapağı sayesinde avuç içinde tutarken çok ince bir telefon hissi uyandıran modelin ağırlığı da sadece 174 gram.
SPARK 20 Pro+’nun ön kamerası, ekranın içine delik tasarımıyla yerleştirilmiş. Bu kamera deliğinin üzerinde dinamik ada uygulamasının çalıştığını da vurgulayalım. Bu dinamik ada, yüz tanıma, telefonu şarja taktığınızda gibi bazı noktalarda kendini belli ediyor. Bunu Ayarlar menüsünden Ekstra Özellikler kısmında göreceğiniz Dynamic Port kısmından belirleyebiliyorsunuz. Güzel bir dokunuş olmuş.
Dediğimiz gibi SPARK 20 Pro+ çok ince bir telefon. Elbette ses açma ve güç butonu da buna göre tasarlanmış ve bu tuşlar da ince şekilde telefonun sağ kenarına yerleştirilmiş. Telefonun USB-C portu ve SIM kart çekmecesi de altında yer alıyor. Bu çekmecede 2 SIM kartınız için de yer var, ancak microSD kart desteği maalesef yok. Yani bu telefonun hafızasını fiziksel olarak artıramıyorsunuz.
Hoparlörler ise çift taraflı. Hem üstte hem altta yer alıyor. Güzel bir ses çıkışına sahip. DTS ve Hi-Res Stereo ses sistemi var ve öte yandan hoparlörler, Stereofonik Ses teknolojisi ile telefon ekranını ters çevirdiğinize, sağ ve sol yönü kendisi tespit ediyor. Böylece ses çıkışının sağ ve sol kanalını daima ekranın size bakan yönüne göre ayarlıyor. Sese dayalı bir diğer güzel yanı ise, Volume Plus özelliğinin bulunması. Volume Plus, telefonunuza gelen aramalarda ses açma tuşuna basılı tutarak mevcut ses düzeyini yüzde 200 oranında artırma olanağı tanıyor. Bu da gürültülü ortamlarda rahat bir telefon konuşması yapabileceğiniz anlamına geliyor.
Tasarım konusunda son olarak, telefonun suya ve toza dayanıklılık konusunda IP53 sertifikasına sahip olduğunu hatırlatmak lazım. Bu sertifika, su sıçramalarına karşı telefona koruma sağlıyor. Yani acil anlarda yardımcı olabilir, ama telefonu havuza sokmak veya musluk altında yıkamak gibi fantezilere girişmenizi önermiyoruz.
Bu arada kutu içeriğinden de bahsedelim. Telefonun kutusunda 33’lık şarj cihazı ve kablosu var. Ayrıca USB-C’li bir kulaklık da geliyor olması güzel. Ancak koruma için bir silikon kılıf yer almıyor. Bunu ayrıca temin etmeniz gerekecek.
TECNO SPARK 20 Pro+’ın Ekran Özellikleri Neler?
Evet, bu telefonun görsel açıdan en vurucu özelliklerinin başında, çift kavisli ekranın geldiğini belirtmiştik. Bu çift kavisli ekranı daha çok üst segment telefonlarda görmeye alışkınız. 15 bin lira bandında bir fiyata sahip olan SPARK 20 Pro+ üzerinde çift kavisli bir ekran görmek, kenar çerçevelerinin yok denecek kadar az olması gerçekten telefonu hem çekici kılıyor hem de kullanım anlamında deneyimi olumlu yönde etkiliyor.
Ekranın teknik değerleri ve bunun kullanıma etkileri de iyi bu arada. 6.78 inç boyutunda bir ekranı olan telefonun, çözünürlüğü 1080×2436 piksel seviyesinde. Ayrıca 120 Hz tazeleme hızına sahip ve 1000 nite kadar parlaklık sunuyor. Bu da hem kullanım noktasında akıcı bir imkanı tanıyor, hem parlak güneş ışığı altında görünürlüğü iyi seviyeye taşıyor.
AMOLED panelden oluşan ekranın sağladığı görüntü gayet iyi. Renkler oldukça canlı şekilde görüntüleniyor. Ekranı kendinize göre optimize edebiliyorsunuz. Ekran ayarları kısmında bununla ilgili çokça seçenek var. Renk stilinden renk tonlarını belirleyebilir, ekran yenileme hızını 120Hz, 60Hz veya dinamik şekilde seçebilir, göz bakımı ile mavi ışığı azaltabilirsiniz. Ayrıca parlaklığa ilişkin uyarlanabilir ve yüksek parlaklık modlarını da yine buradan ayarlayabilirsiniz.
Bu arada ekranda Corning Gorilla Glass 5 camı kullanıldığını da hatırlatalım. Bu da ekranın darbelere, düşmelere karşı dayanıklılığının yüksek olması anlamına geliyor. Elbette yine de düşürmemekte yarar var.
Parmak izi sensörü de ekrana entegre şekilde geliyor. Ayrıca ön kamera yoluyla yüz tanıma fonksiyonu da var ve bu özelliğin de fazlasıyla hızlı cevap verdiğini yeri gelmişken söyleyelim.
TECNO SPARK 20 Pro+’ın Kameraları Nasıl?
Gelelim kameralara. Dediğimiz gibi TECNO bu modelde ana kamerayı dairesel bir kamera adasının içine yerleştirmiş. TECNO SPARK 20 Pro+, 108 MP boyutunda ana kameraya sahip. Bu kamera 3 kat sensör içi yakınlaştırma sağlayabiliyor. Dijital olaraksa 10 kat yakınlaşma yeteneği sunuyor. Bu ikisi birleştiğinde, orta segmente göre güçlü bir yakınlaştırma yeteneği ortaya çıkıyor.
Arka kamera adasında ayrıca makro ve derinlik sensörleri de yer alıyor. Kamera adasının yanında ise flaşı görebilirsiniz. Ancak bu flaş, sade bir flaş değil, zira çok yüksek boyutta ışık yayıyor. Flaş ışıkları 4 adet ve çift ton şeklinde yerleştirilmiş. Marka buna “Süper Flaş Algoritması” ismini vermiş -ki gerçekten çok güçlü, açıp bakmanızı önermeyiz. Bir süre baktığınız her yerde ışık görüyorsunuz. Telefon ortamdaki ışığa göre spot ışığının gücünü ayarlayabiliyor. Böylece karanlık ortamda fotoğraf çekmek çok kolaylaşıyor. Ayrıca TECNO, flaş ışığına verdiği önemi, sadece arka kamerayla sınırlamamış, telefonun önünde de ön flaş ışığı yer alıyor. Bu da ön kamera ile fotoğraf çektiğinizde veya kayıt aldığınızda işinize bir hayli yarayacaktır. Özellikle Instagram ve TikTok gibi platformlara içerik üretiyorsanız, canlı yayınlar açıyorsanız bu hoşunuza gidecektir diye düşünüyoruz.
Flaşlardan bu kadar bahsetmişken, telefonun gece modu olduğundan da bahsedelim. TECNO düşük ışık senaryolarını sadece flaş ile geçmemiş. SPARK 20 Pro+’ta Süper Gece modu yer alıyor. Arayüzde bunu görebiliyorsunuz. Markanın deyimiyle telefonda, “Nonapiksel Plus” isminde bir kamera teknoloji bulunuyor. Bu teknoloji kamera piksellerinin birleşerek boyutlarının büyümesini sağlıyor. Bu sayede de tek bir pikselin ışık duyarlılığını yüzde 900 oranında artırıyor. Yaptığımız çekimlerde de güzel sonuçlar aldık, ancak sonuçların çok etkileyici durduğunu söylemesi zor, yalnız fena da değil. Telefon düşük ışıkta iyi iş çıkarıyor ancak etkilemeyi başaramıyor. Yeterli ayrıntı ve düşük gren var. Renkler de iyi görünüyor, evet ancak yüzeylerde çok sayıda ince ayrıntı kayboluyor. Işık kaynakları patlıyor, karanlık alanlar bulanıklaşabiliyor. Yine de sınıfı için güzel sonuçlar aldığını kabul etmek gerek.
Hazır kamera performansından bahsediyorken gün ışığı sonuçlarına da değinelim. Spark 20 Pro+’nun ana kamerası piksel birleştirme nedeniyle varsayılan olarak yaklaşık 12 MP’de fotoğraflar çekiyor. Çekilen fotoğraflar genellikle oldukça güzel görünüyor; bolca ayrıntı içeriyor, düşük gren ve küçük keskinleştirme detayları var. Renkler de oldukça tatmin edici. Dinamik aralık iyi, ancak elbette daha iyi de olabilirdi.
108MP fotoğraflar çekmek için arayüzdeki 108MP modunu açmanız gerekiyor. Burada dosya boyutu tabii ki büyüyecek, ancak sonuçlarda, özellikle ayrıntılara baktığınızda fark edilir bir artış göreceksiniz. Sonuçlar gayet tatmin edici.
Spark 20 Pro+’da ultra geniş kamera bulunmuyor, ancak 2MP makro kamera var. Bu kamera çöözünürlüğüne rağmen şaşırtıcı derecede kullanışlı yakın çekimler yakalayabiliyor. Yeterince ayrıntı var ve renkler güzel ve canlı şekilde çıkıyor.
Peki, SPARK 20 Pro+, selfie çekmek isteyenlere ne sunuyor? Telefonun ön kamerası, 32 MP boyutunda. Bu kamera da genel olarak iyi sonuçlar elde ediyor. Detaylara geldiğimizde ise cilt tonunu sanki doğru yakalayamıyor gibi geldi bize, ancak sonuçlara bir de siz bakın, takdir sizlerin.
Video tarafına geldiğimizde ise, ana kameranın oldukça sağlam QHD videolar çekebildiğini söyleyelim. Videolarda ayrıntı seviyesi iyi, renkler güzel görünüyor. Elbette dinamik aralık ve kontrast daha iyi olabilirdi. Hem ön hem arka kamerayla 2K çözünürlüğünde 30fps video kaydı yapabiliyor telefon. Fakat OIS desteği olmadını söyleyelim.
TECNO SPARK 20 Pro+’ın Performansı Nasıl?
Evet, SPARK 20 Pro+’ın performansını çok merak ettiğinizi tahmin ediyoruz. Markanın bu kadar özenerek tasarladığı ve Pro+ olarak da isimlendirdiği bir telefon, performans konusunda kullanıcılara ne sunuyor, şimdi hep beraber öğrenelim.
SPARK 20 Pro+, Android 14 işletim sistemiyle geliyor. Önce bunu söyleyelim. Yani gayet güncel bir telefon var elimizde. İşlemci olarak MediaTek Helio G99 Ultimate kullanılmış. 8 çekirdekli yapıda tasarlanan bu işlemci 2.2 GHz hıza çıkabilirken, günlük kullanımda, sesli veya görsel uygulamalarda ya da oyunlarda sorunsuz ve kararlı bir performans sergiliyor. Ayrıca telefona Mali-G57 MC2 entegre grafik işlemcisini de sağlıyor.
Ancak hepsi bu kadar değil. Telefonda çok güzel bir özellik var ve bu yönüyle ayrıca beğendik. Telefonda yazılım seviyesinde bir hızlandırma yeteneği bulunuyor. Aurora Engine 2.0 adı verilen yapay zeka destekli bu doping, oyunların açılış hızını yüzde 85’e, popüler uygulamaların açılış hızını ise yüzde 95’e değin artırabiliyor. En azından iddia bu yönde. İkinci bir optimizasyon ise Darwin Engine 2.0 ile geliyor. Bu yapay zeka optimizasyon motoru da oyunların kare hızlarını 8 kat artırıyor. Yine Darwin, oyun oynarken telefonun en az 4°C daha düşük ısıyla çalışmasını sağlıyor. Daha düşük ısı ise işlemcinin ve RAM’lerin daha efektif işlem yapmasına destek oluyor.
Tabii bunlar laboratuvar koşullarında ölçülmüş. Ancak biz genel kullanımda gerçekten telefonun fazlasıyla hızlı ve akıcı olduğunu gördüğümüzü söyleyebiliriz. Genel kullanımda zaten kullandığımız uygulamalarda fazlasıyla rahat çalıştığını gördüğümüz telefon, oyunlarda da fazlasıyla iyi bir performans üretiyor. Özellikle PUBG performansını fazlasıyla beğendik. HD çözünürlükte ve yüksek grafik ayarlarında akıcı bir oyun deneyimi sağlıyor. Ayrıca oyun optimizasyonunu yapabilmeniz için oyun ekranındayken bir oyun içi aracıyla performansı da belirleyebiliyorsunuz.
Buna ek olarak telefonun 8 GB RAM’i ve 8 GB’da genişletişmiş RAM desteği bulunuyor. Yani 8GB fiziksel RAM’ine, 8 GB daha sanal RAM takviyesinde bulunabiliyorsunuz. Bunu da yine ayarlardan halledebilirsiniz.
Depolama alanı ise 256 GB yer sağlıyor. Ancak dediğimiz gibi microSD kart desteği yok. 256 GB oldukça geniş bir alan elbette, yalnız yine de tüm arşivini cebinde taşımak isteyenlerin, bunun için bulut depolama çözümlerine başvurması gerekebilir.
Bu arada son olarak NFC özelliğinin de telefonda bulunduğu söyleyelim. Bu sayede kasa önünde temassız ödeme aracı olarak kullanabilirsiniz ya da en basitinden İstanbulKart’ınıza telefonunuzdan kolayca para yükleyebilirsiniz.
TECNO SPARK 20 Pro+’ın Şarjı Nasıl, Ne Kadar Dayanıyor?
Peki, telefonun pili ne kadar dayanıyor? SPARK 20 Pro+, artık telefon piyasasında standart haline gelen 5000 mAh pil kapasitesine sahip. Bugünün telefonları için donanım özelliklerini ve uygulama kullanım yoğunluklarını düşünecek olursak, yüksek kapasiteli olarak adlandırdığımız 5000 mAh piller, lüks değil ihtiyaç haline dönüştü diyebiliriz. Bu pil kapasitesiyle normal kullanımda telefonu yaklaşık 2 gün boyunca şarj etmeden kullanabiliyorsunuz. Aktif kullanım noktasında iyi bir eşlikçi. Özellikle web dolaşımı ve video izleme deneyiminde pil tüketimini idareli yapıyor ve 12 – 13 saat boyunca dayanabiliyor. Yalnız oyun optimizasyonu konusunda eli biraz açık. 6 saat civarında bir pil performansı sunuyor.
Şarj konusunda ise 30 dakika içinde yüzde 50’yi rahatlıkla dolduruyor. Tam kapasiteye ise 70 dakika dolaylarında ulaşıyor. Yani gayet hızlı şarj olduğunu söyleyebiliriz.
Sonuç
Evet, geldik sonuca. SPARK 20 Pro+, başta da söylediğimiz gibi uygun fiyatına karşın şaşırtıcı yeteneklere sahip bir telefon olmuş. Çift kavisli ekran tasarımıyla Premium bir telefon görünümü sunan cihaz, performansı, performans iyileştirmeleri, kameraları, ekranı, pil ömrü ve hatta stereo hoparlörleriyle orta segmentte amiral gemisi izleri taşıyor. Genel kalite açısından çok sağlam bulduk doğrusu. Bu anlamda 15 bin TL’lik fiyat etiketini de göz önüne aldığımızda, kolaylıkla önerebileceğimiz bir telefon oluyor.
Not: Bu incelemedeki ürün Tecno Mobile Türkiye tarafından tedarik edilmiştir.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/inceleme/tecno-spark-20-pro-inceleme_165713.html