Telegram CEO’su Pavel Durov’un Cumartesi günü Paris yakınlarındaki bir havaalanında tutuklanmasının yankıları sürüyor. Fransızlar, bu tutuklamaya sebep olarak, uygulamanın denetime yönelik gevşek yaklaşımı ve suç faaliyetlerini engellemedeki başarısızlığına ilişkin bir ön soruşturmayı gösteriyor.
Telegram’ın ayrıca polisle işbirliği yapmamakla suçlandığı bildiriliyor. Pazar günü öğleden sonra Telegram, resmi haber kanalında ve X’te bir açıklama yayınlayarak CEO Durov’un “saklayacak hiçbir şeyi olmadığını” ve “bir platformun veya sahibinin bu platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmenin saçma olduğunu” söyledi.
⚖️ Telegram abides by EU laws, including the Digital Services Act — its moderation is within industry standards and constantly improving.
✈️ Telegram's CEO Pavel Durov has nothing to hide and travels frequently in Europe.
😵💫 It is absurd to claim that a platform or its owner…
— Telegram Messenger (@telegram) August 25, 2024
Telegramın açıklaması şöyle: “Telegram, Dijital Hizmetler Yasası da dahil olmak üzere AB yasalarına uymaktadır – moderasyonu endüstri standartları dahilindedir ve sürekli gelişmektedir.”
Reuters’in haberine göre Durov, Le Bourget havaalanına özel bir jetle geldikten sonra gözaltına alındı. BBC’ye göre, mevcut soruşturmanın endişeleri arasında uygulamanın uyuşturucu kaçakçılığı, çocuk cinsel istismarı materyalleri ve dolandırıcılık faaliyetlerini engelleyememesi yer alıyor.
Tutuklamanın rekabetle ve Ukrayna Savaşı ile ilgisi yok
Öte yandan, Rus şirketi olan Telegram, WhatsApp ve diğer batılı rakiplerini son derece zorlayan bir pazar payına sahip ve kullanıcılarına daha fazla “gizlilik” sunduğunu iddia ediyor. Elbette, madalyonun öteki yüzünde ise, Rus hükumetinin Telegramdaki tüm iletişimi gözleyebildiği gibi iddialar yer alıyor.
Rusya ile arasındaki nükleer silah tehditlerine varan savaş gerginliği nedeniyle Avrupa, fırsatını bulduğu her anda Rus iş adamlarını tutuklamak veya maddi varlıklarına el koymak gibi uygulamaları gerçekleştiriyor. Çok yakında bu tutuklamanın dünya çapında bir özgür ifade kavgasına dönüşmesi de şaşırtıcı olmayabilir. Hatta, X’te çoktan #FreePavel hashtag’i açıldı ve ilk kullananlardan biri de Elon Musk oldu.
Pavel’i öldürebilirler mi?
Bu arada, ABD’den kaçmak isterken Avrupa’da Pavel gibi tutuklanan ve “CIA beni öldürmek istiyor, intihar ettiğimi duyarsanız inanmayın” diye tweet atan dijital güvenlik ve kripto para uzmanı, ve hatta bir dönem ABD başkanlığına da aday olan John McAfee‘nin, Avrupa’da tutuklu bulunduğu hücresinde kendini öldürmüş şekilde bulunduğu öyküsü de böyle başlamıştı. McAfee tutuklandıktan sonra bazı CIA yöneticilerinin “senin için Avrupa’ya geliyoruz” diye tweet attığı da dikkat çekmişti.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/telegramin-ceosunu-fransada-neden-tutukladilar_165387.html