Jeofizikçilerden oluşan bir ekibe göre, Mars’ta su sadece kutuplarda buz veya atmosferinde buhar olarak bulunmuyor. Bilim insanları, NASA’nın Mars Insight İniş Aracı tarafından sağlanan verilerin analizlerine dayanarak, dış kabuğunun derinliklerinde de sıvı su olduğuna dair kanıtlar buldular.
Özellikle, iniş aracının sismometresi tarafından kaydedilen dört yıllık yer hareketlerini analiz ettiler. Sismik hızlara veya sismik dalgaların gezegende ne kadar hızlı ilerlediğine bakarak, dalgaların içinden geçtiği malzemeleri belirleyebildiler. Mars’ın orta kabuğunun sıvı suya doygun, parçalanmış magmatik kayalarla dolu olduğunu buldular.
Araştırmaya katılan bilim insanlarından biri olan Berkeley’deki California Üniversitesi’nden Prof. Michael Manga, BBC ile yaptığı görüşmede Dünya’da su aramak veya petrol ve gaz aramak için kullanılan tekniklerin aynısını uyguladıklarını ve bulgularının Mars’taki tüm suyun nereye gittiği sorusuna cevap verebileceğini söyledi. Gezegenin yüzeyindeki özellikler, yaklaşık üç milyar yıl önce göllerin ve nehirlerin bulunduğunu zaten gösteriyordu. Bu suyun çoğunun uzaya uçtuğuna dair bir teori olsa da, bilim insanları son yıllarda karşı fikirler önermeye başladı. Caltech ve NASA JPL tarafından 2021’de yayınlanan bir araştırma, suyun çoğunun hala gezegenin kabuğunda sıkışıp kaldığını gösteren veriler buldu.
PNAS’ta yayınlanan yeni çalışmaya katılan bilim insanları, yalnızca iniş aracının altından alınan sismik hız verilerini analiz edebildiler. Yine de, gezegenin her yerinde benzer yer altı su rezervlerinin mevcut olduğuna inanıyorlar ve yüzeyin altında, Mars’ta 800 metre derinliğinde bir katman oluşturmaya yetecek kadar sıvı su bulunduğunu tahmin ediyorlar. Manga, BBC ile görüşmesinde “sularımızın büyük bir kısmının yeraltında olduğunu ve aynı durumun Mars’ta da geçerli olmaması için hiçbir neden olmadığını” söyledi.
Ekibin bulguları, gezegeni ziyaret etmek ve hatta insan kolonileri oluşturmak isteyen uzay ajansları ve özel şirketler için iyi bir haber olarak dikkat çekiyor olsa da, Mars’taki bu muhtemel su rezervlerine ulaşmak kolay olmayacak.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/mars-yuzeyinin-derinliklerinde-saklanan-buyuk-bir-kesif-daha_165168.html