Nvidia CEO’su Jensen Huang, ekonomik faydalardan mümkün olan en kısa sürede yararlanmak için ülkelere kendi yapay zeka altyapılarını olabildiğince hızlı bir şekilde kurmaları çağrısında bulundu. Huang, yapay zekayı çevreleyen korkunun “insanları korkutma çıkarlarından” kaynaklandığını ve yapay zeka düzenlemelerini oluşturmanın, otomobiller ve uçaklar gibi diğer tarihi yenilikler için düzenleme oluşturma sürecinden daha zor olmayacağını söylüyor.
Huang, ülkeleri kendi yapay zeka altyapılarını oluşturmaya teşvik ederek yalnızca ekonomik fayda elde etmekle kalmayıp aynı zamanda kendi bireysel kültürlerini de koruyacaklarını söylüyor.
Nvidia’nın hisse senedi değerleri, AI çiplerinin gelişimi ve satışı alanında bir öncü olması sebebiyle yeni zirvelere ulaşırken, Huang, ülkelerin kendi ekonomilerine fayda sağlamak için AI bilgi işlem verimliliğindeki hızlı artıştan faydalanmaları yönünde baskı yapıyor.
CEO, “Geri kalanı inisiyatif almak, endüstrinizi harekete geçirmek, altyapıyı olabildiğince hızlı bir şekilde oluşturmak gerçekten size kalmış” dedi ve ekledi: “Bunun başkaları tarafından yapılmasına izin veremezsiniz. İnsanları bu yeni teknoloji konusunda korkutmaya, bu teknolojiyi gizemlileştirmeye, diğer insanları bu teknoloji hakkında hiçbir şey yapmamaya ve bunu yapma konusunda onlara güvenmeye teşvik etmeye yönelik bazı çıkarlar var. Bence bu bir hata.”
Yapay zeka düzenlemeleri geçtiğimiz yıl boyunca pek çok ülkenin gündeminde üst sıralarda yer aldı ve hem şirketler hem de hükümetler kendilerini ve başkalarını teknolojinin potansiyel suistimalinden korumak için mevzuat ve anlaşmalar imzaladı. Nvidia, Çin hükümetinin bu teknolojiyi askeri yeteneklerini geliştirmek için kullanmaya çalıştığı korkusu nedeniyle ABD’nin ihracat kontrolleri tarafından üst düzey yapay zeka hesaplama çiplerinden bazılarını bloke etti. Ancak Huang, Dünya Hükümetler Zirvesi’nde bu konuya değinmedi.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/nvidia-ceosu-yapay-zeka-korkusunun-abartildigini-dusunuyor_161795.html