Türkiye’de herkesin dilinde aynı şikayet var: “Esmiyor!” Ama dünya da farklı durumda değil. Ardı ardında sıcaklık rekorları kıran gezegenimizde durum hiç iç açıcı değil.
Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne (C3S) göre 22 Temmuz 2024, ERA5 kayıtlarının başladığı 1940 yılından bu yana dünya tarihindeki en sıcak gün oldu. O gün gezegen ortalama 17,15°C sıcaklığa sahipti. Oysa sadece bir gün önce, 21 Temmuz’da 17,09°C ile aynı rekor kırılmıştı. Bu rekor daha önce 6 Temmuz 2023’te kırılmışken, şimdi haftada iki kez kırılmış oldu.
“Biz Adana’da 50 derecede yanıyoruz, 17 derece de sıcak mı?” diye haklı bir serzenişte bulunabilirsiniz ama bu sıcaklık, dünyanın ortalama ısısı. Yani çok sıcak bölgelerin yanında, buzlu kutupların sıcaklığını da denkleme alarak ortalama hesaplanıyor.
Bu arada, 1940 ve 2022 arasındaki ölçümlerde Temmuz ayındaki sıcaklıklar 15-16 derece arasında dönüp duruyordu. Dolayısıyla 17 dereceleri görmek artık yeni normalimiz oldu.
Bu ısınmanın yarattığı endişeyle dünyada karbon salınımını azaltmak üzere girişimler de devam ediyor. Pek çok dev şirket, karbon ayak izini küçültmek için hamleler yapıyor ve temiz enerji kaynaklarını kullanmak gibi tercihler yapıyorlar. Ancak tüm bu çabalar işe yaramıyor olabilir zira görüldüğü üzere, sıcaklık rekorları arka arkaya gelmeye devam ediyor.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/bir-haftada-iki-kez-sicaklik-rekoru-kirdik_164862.html