Yeni bir çimento türü, doğa ile gezegende en çok kullanılan inşaat malzemelerinden biri arasında ilginç bir köprü kuruyor. Araştırmacılar, bu yeni, çatlamaya daha dayanıklı betonun denizkulağı ve istiridye kabuklarını oluşturan malzemeden ilham aldığını söylüyor.
Advanced Functional Materials dergisinde yayınlanan çalışmaya göre araştırmacılar, daha güçlü betonun, porselen de dahil olmak üzere diğer kırılgan malzemeler için “daha sert, daha güvenli ve daha dayanıklı” seçeneklerin oluşturulmasını sağlayabileceğini umuyor.
Bu, bilim insanlarının betona kahve ekleyerek betonu güçlendirdiğini gördüğümüz diğer araştırmalara benzeyen, oldukça iddialı bir proje. Araştırmacılar, bu yeni, çatlamaya daha dayanıklı betonun, alternatif altıgen çimento karolar ve ince bir polimer kullandığını ve böylece kırılmadan 19 kat daha fazla deforme olabileceğini ve esneyebileceğini iddia ediyor.
Malzemelerin basınç altında kırılmasını ve çatlamasını önleyen yetenekleri ne kadar esneyebildiklerine bağlıdır. Bu çalışmada geliştirilen betonun, çatlaklara karşı 17 kata kadar daha dayanıklı olduğu söyleniyor. Araştırmacılar bu yöntemi geliştirerek porselen gibi diğer kırılgan seramik malzemelere de taşıyabileceklerine inanıyorlar.
Araştırmacılar, çatlamaya dayanıklı yeni betonu doğada bulunan ve sedef dediğimiz bir malzemeden yola çıkarak tasarladıklarını söylüyorlar. Bu malzeme, bazı deniz kabuklarının içinde bulunur ve mikroskobik düzeyde bakıldığında, bir biyopolimerle birbirine yapıştırılmış birkaç altıgen tabletten oluşur. Bu, kabukların yalnızca katı bir nesneye kıyasla çok daha güçlü olmasını sağlar.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/arastirmacilar-yeni-esnek-ve-17-kat-daha-guclu-beton-yaptilar_164281.html