Artık “ölü” konumda olan devasa bir Avrupa Uzay Ajansı (ESA) uydusu bu ayın sonlarında Dünya’ya geri düşecek. ERS-2 olarak adlandırılan uydu 1995 yılında yörüngeye fırlatılmıştı. Aradan geçen neredeyse otuz yılın ardından şimdi, kontrolsüz bir yeniden girişle atmosfere çarparak Dünya’ya geri dönecek.
ERS-2, “pasifleştirildiği” 2011 yılından bu yana çalışmaz durumdaydı. Bu, temel olarak ESA’nın pilleri ve yakıtı boşalttığı ve böylece patlama ve daha fazla uzay enkazı oluşturma olasılığını azalttığı anlamına geliyor. Ancak ölü uydu artık Dünya’ya geri dönecek ve diğer uzay araçları için tehlike oluşturabilecek daha da az uzay enkazı bırakacak.
ESA ölü uydunun 15 yıl içinde Dünya atmosferine yeniden girecek kadar hızlı bir yörüngesel çürümeye girmesini sağlamak için adımlar atmıştı.
Artık beklenen bu zaman geldi ve devasa uydunun Şubat ortasında Dünya atmosferine girmesi bekleniyor. ESA, kontrolsüz olarak tanımlanan bu girişte enkazın nereye ineceğini hiçbir şekilde ayarlayamayacak. Ayrıca uydunun yeniden girişte tamamen yanıp yanmayacağı veya uzay aracının yeryüzüne çarpana kadar hayatta kalıp kalmayacağı henüz belli değil. Gezegenimizin yüzeyinin yüzde 70’i sularla kaplı olduğundan okyanusa çarpma ihtimali oldukça yüksek.
Gökyüzü gözlemcileri, her iki durumda da atmosferde yanarak ilerleyen büyük uyduyu bir anlığına görebilmek için sıraya girecek. Devasa ölü uydunun bir insana çarpma riskinin çok düşük olduğunu bilmek güzel olsa da bu riskin tamamen sıfır olmadığını da unutmamızda fayda var.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/13-yildir-olu-olan-eski-bir-uydu-bu-ay-icerisinde-dunyaya-dusecek-peki-bizim-icin-bir-tehlike-var-mi_161695.html