Aşırı sıcaklarda nasıl beslenmeliyiz ? Diyetisyen Mekseliyna Adsız, yaz sıcaklarında beslenme önerileri sundu.
Haziran ayı sıcaklık normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ortamında beslenme konusunda uyarılarda bulunan Diyetisyen Mekseliyna Adsız, aşırı sıcak havalara karşı beslenme önerileri yaptı.
Doğru Beslenme İle Vücut Dengemizi Koruyabiliriz
Adsız, “aşırı sıcaklıklarda doğru beslenme ile sağlığımızı korumak ve vücut dengemizi sağlamak mümkün” diyerek özellikle yaz kızartması geleneğine ara verilmesini, aşırı yağlı ve şekerli besinlerden uzak durulmasını belirtti. Kurban Bayramı’nda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde olacağını vurgulayan Adsız, aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini söyledi.
Kurban Bayramı’nda Nasıl Beslenmeliyiz?
Diyetisyen Adsız, bayramda sağlıklı beslenme için su tüketimine öncelik verilmesi gerektiğini belirterek, günde 2-3 litre su içmenin önemine dikkat çekti. Vitamin ve mineral açısından zengin olan meyve, sebze ve tahıl ağırlıklı bir beslenme önerdi. Akdeniz diyeti ve zeytinyağlı yemekler, protein grubundan balık, çiğ veya fırında sebze, mevsim meyveleri ve salata tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
Hangi besinler tüketilmeli?
Aşırı sıcaklarda yoğurt, ayran, cacık gibi içecekler tüketmenin önemini belirten Adsız, soğuk çorbaların da yaz için uygun olduğunu ifade etti. Kızartmalardan uzak durulması gerektiğini belirten Adsız, et tüketiminde ızgara, haşlama veya buğulama yöntemi ile pişirilmiş yağsız etlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Omega-3 kaynağı balığın haftada iki kez tüketilmesi gerektiğini de ekledi.
Tatlı tüketimi ve dikkat edilmesi gerekenler
Tatlı tüketiminde basit şeker içeren, yağ oranı yüksek tatlılardan kaçınılması gerektiğini belirten Adsız, dondurma veya sütlü tatlıların tercih edilmesini önerdi. Öğlen yemeklerinde ise meyveli granola, yoğurt gibi serinletici ve hafif yiyeceklerin tercih edilmesini tavsiye etti.
Akşam saat kaçta yemek yenmeli?
Akşam yemeklerinin en geç 20.00-20.30 saatleri arasında yenmesi gerektiğini belirten Adsız, özel durumlar için küçük öğünler önerdi. Akşam yemeği geç saatlere kalırsa, hafif bir atıştırmalıkla bu sürecin kontrol edilebileceğini söyledi. Ayrıca, alkol tüketimi ile tatlı tüketiminin birlikte yapılmaması gerektiğini vurguladı.
Aşırı sıcaklarda hangi besinler tüketilmemeli!
Aşırı sıcaklarda kremalı yemekler ve mayonez gibi ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirten Adsız, bu besinlerin çabuk bozulabileceği ve sindirim sistemini olumsuz etkileyebileceğini söyledi.
Su tüketimine dikkat edilmeli
Eyyam-ı Bahur sıcaklıkları yaklaşırken, kadınların en az 2 litre, erkeklerin ise 2,5 litre su içmeleri gerektiğini belirten Adsız, egzersiz yapanlar için bu miktarın daha da artabileceğini ekledi. Kronik hastalar ve böbrek hastalığı olan bireylerin susamayı beklemeden su içmeleri gerektiğini vurguladı.
Yaz besinleri serinletici öneriler
Adsız, yaz aylarında tüketilmesi gereken besinler arasında salatalık, ayran, kefir, yoğurt, süt, cacık, soğuk çorba, salata ve zeytinyağlı yemekler olduğunu söyledi. Meyveler arasında ise kavun, karpuz ve çilek önerdi. Ayrıca, sebze suyu detoksları için dereotu, nane, reyhan ve roka gibi yeşilliklerin kullanılabileceğini belirtti.
Ödem Attıran Detoks Kürü Tarifi
Adsız, haftada iki gün ödem atmak için ananas-limon ödem suyu tarifi verdi. Bu tarifte, maden suyu, limon suyu, ananas, taze nane ve kuru nane gibi malzemelerin blenderdan geçirilerek tüketilmesini önerdi. Adsız, gebelerin ve kronik rahatsızlıkları olan kişilerin bu detoks tariflerini uygulamamalarını belirtti. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı – https://www.bsha.com.tr/asiri-sicaklarda-beslenme-onerileri/