Apple’ın iPhone’ları, pek çok uzamana göre Android kullanan rakiplerine kıyasla çok daha güvenli olarak tanımlanıyor. Zira iOS işletim sistemi genellikle daha kapalı bir yapıya sahip olduğundan, daha az saldırıya uğrama riski taşıyor. İşte bunu kanıtlamak isteyen bir araştırmacı, aradaki farkın ne kadar büyük olduğunu ortaya koymak için bir test gerçekleştirdi.
Cybernews’te gazeteci olarak çalışan Ernestas Naprys, Alman App Store’undaki en popüler 100 uygulamayı yeni bir iPhone’a ve Play Store’daki karşılıklarını yeni bir Android telefona yükleyerek bir deney yaptı. Daha sonra cihazları boşta bıraktı ve yabancı sunucularla ne sıklıkta bağlantı kurduklarını ve bu sunucuların nerede bulunduğunu not etti.
Naprys, Apple telefonu beş gün boyunca boşta bıraktı ve iPhone’un harici sunucularla kurduğu her giden bağlantıyı izledi. Ancak ilginç bir şekilde, Android günde 2.323 sorgu gönderirken iPhone ortalama 3.308 sorgu gönderdi.
Ancak bunun Android’i gizliliğiniz için daha iyi bir seçenek haline getirdiğini düşünüyorsanız, bir kez daha düşünmenizde yarar var. Daha fazla istek göndermesine rağmen, iPhone bu isteklerin nereye gönderileceği konusunda çok daha hassas davranıyor. Aslında, iOS taleplerinin yüzde 60’ı Apple’a gitti ve bu da giden trafiğin büyük bir kısmını oluşturdu. Android’de ise taleplerin yalnızca yüzde 24’ü Google’a, çoğu ise üçüncü taraf uygulamalara gitti.
Örneğin, iOS günde ortalama bir kez bir Rus sunucusuyla iletişime geçerken, Android cihaz bunu üç gün boyunca toplam 39 kez olmak üzere 13 kat daha sık yaptı. Çin söz konusu olduğunda ise iPhone, çok sayıda Çin uygulaması yüklü olmasına rağmen bu ülkedeki hiçbir sunucuyla bağlantı kurmadı. Buna karşılık Android telefon günde ortalama 5 kez Çin sunucularına ping attı.
Apple’ın cihazı, kullanıcı gizliliğine yönelik yaklaşımı şüpheli olarak bilinen hizmetler söz konusu olduğunda da daha iyi bir performans sergiledi. Örneğin iPhone Facebook sunucularıyla günde ortalama 20 kez iletişime geçerken, Android günde neredeyse 200 kez iletişime geçti. TikTok ile iOS’ta toplam 36 kez iletişime geçilirken Android cihaz TikTok’a yaklaşık 800 kez ping attı.
Peki tüm bunlar tam olarak ne anlama geliyor?
Bir uygulama Rusya veya Çin gibi bir ülkede bulunan bir sunucuyla iletişim kuruyorsa bu, verilerinizin bu ülkelerdeki diğer kurumların yetkilileri tarafından erişilebilir olduğu anlamına gelebilir. Veriler başka bir ülkeye ulaştığında da potansiyel olarak o devletin yetki alanına girebiliyor.
iOS ve Android’in bu kadar rahat davranmasının birkaç nedeni olabileceğini öne süren Naprys, yaptığı açıklamada “Apple App Store’daki tek bir uygulama bile doğrudan reklam yazılımı olarak değerlendirilemez. App Store’daki tüm uygulamalar arkalarında büyük platformları temsil ediyor ve Google Play’deki reklam destekli uygulamalardan daha kullanışlı” ifadelerini kullandı.
Bunun yanı sıra, bu durum Apple’ın kapalı ekosistemindeki geliştiriciler için genel olarak gizlilikle ilgili daha katı politikalarından da kaynaklanıyor olabilir. Apple, geliştiricilerin hangi verilere erişebileceğini sınırlamak için birçok politika uyguluyor ve ekosistemini açmanın güvenlik için bir felaket olabileceğine değiniyor.
Sonuç olarak, ne iOS ne de Android mükemmel bir puan alamamış olsa da bir iPhone’un şüpheli yerlere bir Android cihazdan daha az istek gönderdiği açık.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/ios-gercekten-androidden-cok-daha-mi-guvenli_163358.html