Londra merkezli Nothing’in merakla beklenen yeni telefonu Nothing Phone (2a), geçtiğimiz ay diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de satışa sunuldu, biz de lansmanı yerinde takip ettik ve sonunda Nothing Phone ile tanıştık.
Şirketin yeni tanıttığı Nothing Phone (2a) orta segmente konumlanan bir model ve bunu farklı bir şekilde yapıyor. Fiyatı olarak da diğer telefonları Nothing Phone (1) ve Phone (2) arasında konumlanıyor. Ancak özellik bakımından Nothing Phone (2)’ye göz kırpıyor diyebiliriz. Zira yaklaşık 10 bin lira daha düşük fiyat etiketine rağmen, dikkat çekici bir tasarıma, hızlı bir işlemciye, kaliteli kameralara ve gün boyunca yetecek kadar büyük bir bataryaya sahip. Kısacası, Nothing Phone (2)’nin fiyatı size yüksek geliyorsa, ancak yine de günlük kullanım için güçlü bir cihaz istiyorsanız Nothing Phone (2a)’nın aradığınız cihaz olabileceğini söyleyebiliriz.
Nothing Phone (2a) Kutu İçeriği
Şimdi, telefonun detaylarına geçeceğiz, ancak önce hızlıca kutu açılışını gerçekleştirelim. Daha önce markanın herhangi bir telefonunu satın almış olanlar bilecektir, Nothing, telefonlarının tasarımının yanı sıra ambalajdan aksesuara kadar estetiğe oldukça önem veren bir marka. Dolayısıyla Nothing Phone (2a)’da da bu çizgisini bozmamış. Phone (2a), telefonun tasarım öğeleriyle bezenmiş şık bir kutuda geliyor. Ancak güzel olan sadece ambalajı değil. Detaylara gösterilen özen, aksesuarlara kadar uzanıyor. Kutudaki hem USB Tip-C şarj kablosu hem de SIM iğnesi telefonun kendisinden esinlenen şeffaf, hoş tasarıma sahip. Tek üzücü nokta, kutu içeriğinde şarj aletinin olmaması. Tabii telefonun fiyatı göz önüne alındığında bu pek de şikayet edebileceğimiz bir durum değil.
Nothing Phone (2a) Tasarımı Nasıl?
Aksesuarlar bir kenara, telefonun kendisi de oldukça güzel görünüyor. Hatta güzelden ziyade farklı görünüyor desek daha doğru olacak. Nothing, Phone (2a)’nın arka tasarımını diğer akıllı telefonlara kıyasla oldukça farklı, ancak öte yandan markanın tasarladığı önceki modellere göre biraz sadeleştirmiş. Glyph arayüzü olarak adlandırılan kısımdaki birkaç LED kaldırılmış. Bu telefonda sadece 3 adet LED’imiz var -ki bize sorarsanız bu gayet yeterli. Glyph arayüzü diğer modellerde olduğu gibi sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Aydınlatmalar farklı amaçlarla kullanılabiliyor. Örneğin bazı uygulamaların bildirimlerine bir Glyph aydınlatması atayabiliyorsunuz veya zil sesine göre aydınlatmalar farklı şekilde yanabiliyor. Bunların dışında kameranın zamanlayıcısını açtığınızda Glyph aydınlatmalarından sürenin biteceği zamanı anlayabiliyorsunuz. Müzik, video veya oyunlardaki sesler de aynı şekilde Glyph ile görselleştirilebiliyor. Daha bunlar gibi birçok seçenek mevcut, biraz karıştırıp kendiniz keşfetmeniz lazım.
Tasarıma dönersek, arka kamera yerleşimi de önceki Nothing telefonlara kıyasla farklı. Çift kamera kurulumu NFC çemberi içine yan yana olacak şekilde telefonun ortasına yerleştirilmiş. Arka panel ise Nothing’in bir tür imzası haline gelen şeffaf tasarımını koruyor. Burada görünen kabloların ne kadarının gerçek anlamda işlevsel parçalar olduğunu bilmesek de estetik olarak hoş duruyor. Bu arada bizdeki telefonun siyah renkli modeli, ancak beyaz renkli olanının daha estetik göründüğünü söyleyebilriiz. Bu arka taraftaki desenler beyaz renkli olanda daha fazla belli oluyor, bu da onu daha farklı kılıyor.
Arka panelin parlak kaplaması da aynı şekilde hoş bir hava katmış, ancak telefonu da bir hayli kaygan hale getirmiş. Her ne kadar telefonlarınızı her zaman kılıfla kullanmanızı önersek de böyle güzel tasarlanmış bir telefona kılıf takmak istemeyebilirsiniz. Bu nedenle kılıfsız kullanırsanız dikkatli olmanızda fayda var. Zira arka panel plastik ve çizilmeye oldukça meyilli. Yine de telefon, toza ve suya dayanıklılık için IP54 derecesine sahip olduğundan en azından bu konuda içiniz rahat olabilir.
Arka yüzey kaygan olsa da düz çerçeveleri ve 190 gram ağırlığıyla tutması ve kullanması gayet rahat. Güç düğmesi sağ tarafta, ses düğmeleri ise sol tarafta yer alıyor. Telefonu tek elle kullanırken bile her ikisine de kolayca erişebiliyorsunuz. Alt kısımda USB Tip-C bağlantı noktası, hoparlör, mikrofon ve SIM kart tepsisi bulunurken, üst kısımda yalnızca ikinci bir mikrofon yer alıyor.
Nothing Phone (2a) Ekran Özellikleri Neler?
Nothing Phone (1) ve Phone (2)‘de olduğu gibi, ekran Nothing Phone (2a)’nın en güçlü yanlarından biri. 6.7 inçlik ekran, 91,65 ekran-gövde oranına sahip. AMOLED panelden oluşan ekranın sunduğu kontrast yüksek ve renkler canlı. Bu da kullanımı fazlasıyla keyifli hale getiriyor. 30 ila 120Hz arasında uyarlanabilir yenileme hızını destekleyen ekran, gerektiğinde pil ömrünü koruyabiliyor veya desteklenen oyunları oynarken daha yüksek yenileme hızlarına kendisi geçiş yapabiliyor. Ancak Nothing Phone (2)’deki kadar bir güç tasarrufu beklememeniz gerekiyor, zira LTPO teknolojisi Nothing Phone (2a)’da maalesef mevcut değil.
Ekran çözünürlüğü 1080×2412 piksel olarak belirlenmiş. Yüksek çözünürlüğün yanına HDR 10+ desteğini ve 10 bit renk derinliğini de eklediğimizde telefon hem film izlerken hem de oyun oynarken harika bir deneyim sunuyor. Tek eksiği Dolby Vision olmaması. Ayrıca yavaş yavaş güneşli günleri görmeye başladığımız şu günlerde bu deneyimin baltalanmayacağını da belirtelim. Zira 1300 nit tepe parlaklığı testlerimize göre başarılı sonuçlar verdi. Yani görünürlükte herhangi bir sorun yaşamayacağınıza emin olabilirsiniz.
Ekran dayanıklılığı açısından Nothing Phone (2a), diğer modellerde de bulunan Gorilla Glass 5 ile korunuyor. Optik ekran içi parmak izi sensörü ise panelin alt kenarına yakın bir yere yerleştirilmiş. Deneyimlerimize göre algılaması başarılı ve oldukça hızlı tepki veriyor. Ek olarak, yüz tanıma parmak izi kadar hızlı tepki vermese de sorunsuz çalışıyor.
Nothing Phone (2a) Özellikleri ve Performansı Nasıl?
Evet, gelelim teknik kadroya. Bu noktada da Nothing cephesinden bazı değişiklikler görüyoruz. Nothing, Phone (2a) ile birlikte ilk kez bir cihazında MediaTek işlemciye yer veriyor. Cihaz, Nothing ve MediaTek iş birliğiyle geliştirilen MediaTek 7200 Pro üzerinde çalışıyor. Markanın iddiasına göre, Nothing Phone (2a)’nın işlemcisi Phone (1)’den yüzde 18 daha güçlü. Ancak bu değeri neye göre veya nasıl hesapladığını belirtmiyor. İşlemci, 2,8 GHz’e kadar saat hızında çalışan 2 Cortex-A715 çekirdeği ve 2,0 GHz’e kadar çalışan 6 Cortex-A510 çekirdeğine sahip. Dahili GPU’su ise Mali-G610.
Bellek ve depolama tarafında telefon, ülkemizde 2 ayrı seçenekle satışa sunuluyor. Bunlardan biri bizim elimizdeki gibi 12 GB RAM ve 256 GB depolama alanına sahipken, diğeri daha uygun fiyatlı 8 GB RAM ve 128 GB depolama alanına sahip bir varyant. Aralarındaki 2 bin liralık fiyat farkı bütçenizi sarsmayacaksa, bize sorarsanız uzun ömürlü olması açısından 12 GB olan varyantı seçmek en mantıklısı. Üstelik 8 GB ek RAM teknolojisi ile ihtiyaç halinde 20 GB’lık oldukça yüksek bir RAM kapasiteniz olmuş oluyor.
Günlük kullanım açısından bakarsak, telefon genel olarak hızlı ve stabil çalışıyor. Çoğu uygulama anında açılıyor ve takılma veya donma gibi sorunlar yaşatmıyor. Oyunlar söz konusu olduğunda ise test ettiğimiz hiçbir oyunda performans kaybı gözlemlemedik. Sadece bazı oyunlarda grafik ayarlarını yükseğe çektiğimizde telefon biraz ısınmaya başladı. Ancak eli rahatsız edecek veya performansı düşürecek derecede değil.
Nothing Phone (2a)’nın bizce en iyi yanlarından biri gücünü aldığı bataryası. Telefonun boyutu Nothing Phone (2) ile aynı olmasına rağmen, ondan 300 mAh daha fazla bir pil kapasitesiyle geliyor, bu da pil ömrüne yansıyor. 5000 mAh’lik pil ile orta düzey kullanımda neredeyse 2 günlük bir kullanım ömrü elde ettik. Daha yoğun kullanımlarda bu süre 1-1.5 güne kadar düşüyor. Batarya sıfırlandığında ise 45W’lık şarj aletiyle cihazı şarj etmemiz yaklaşık 1 saat sürdü. Her ne kadar kutudan çıkmıyor olsa da şarj hızı epey tatmin edici.
Nothing Phone (2a) Kamera Özellikleri Neler?
Peki, Nothing Phone (2a)’nın kameraları nasıl? Şimdi, telefon Nothing Phone (2) ile benzer bir kamera kurulumuna sahip olsa da aynı değil. Nothing Phone (2a)’nın arkasında bir ana ve bir ultra geniş olmak üzere 2 adet 50 MP çözünürlüğünde kamera bulunuyor. Ancak Phone (2a)’daki ultra geniş kamera, otomatik odaklama ve makro çekim özelliklerinden maalesef yoksun durumda. Bununla birlikte sensörlerde de farklılıklar söz konusu. Nothing Phone (2a), ana kamerada Nothing Phone (2)’deki Sony IMX890 yerine Samsung ISOCELL GN9 sensörünü kullanıyor. Bunlar telefonların kamera noktasındaki farklılıkları oluyor. Ultra geniş kameradaki sensör ise aynı. Aynı şekilde ön tarafta da Nothing Phone (2)’deki 32 MP’lik sensörün aynısı bulunuyor.
Kamera menüsüne geldiğimizde burada standart olarak alıştığımız tüm modların mevcut olduğunu görüyoruz. Genellikle “Pro” olarak bildiğimiz mod burada “Uzman” olarak adlandırılmış. Sadece ana kamerada çalışan bu modda, deklanşör hızı 32 saniyeye kadar düşürülebiliyor -ki bu seri çekimler için çok ideal. Ayrıca RAW fotoğraf çekme özelliği de var, bundan da mobil fotoğrafçılar oldukça yararlanacaklardır diye düşünüyoruz.
Arka kameraya ilişkin bir diğer güzel detay, Gece modunun videolarda da kullanılabiliyor oluşu. Böylece düşük ışıklı ortamlarda daha iyi detaylı daha parlak videolar çekebiliyorsunuz. Bunun tek farkı 4K/30 fps veya 1080p/60fps’de kayıt almaya izin vermemesi. Yani bu modu sadece 1080p 30 fps’te kullanabiliyoruz. Unutmadan, Glyph LED’ler fotoğraf ve video çekimi sırasında flaş olarak da kullanılabiliyor, bu da fotoğrafları renklendirmek adına güzel bir detay. Hatırlarsanız bu tür kamera çevresine yerleştirilen ışıkların önemini, kısa bir süre önce incelediğimiz vivo V30’da da görmüştük.
Evet, Nothing Phone’un (2a)’nın ana kamerasıyla çektiğimiz fotoğraflar oldukça keskin durumda. Dinamik aralık ve kontrast seviyesi yüksek. Ancak renkler güzel gözükse de gerçek halinden biraz daha doygun. Burada kullanıcılar ikileme düşebilirler. Düşük ışık koşullarında ise bol miktarda ayrıntı ve düşük bir gürültü seviyesi var. Işık kaynaklarını mükemmel olmasa da iyi bir şekilde kontrol edebiliyor.
Ultra geniş kameraya geçtiğimizde ise sonuçlar genel olarak iyi ama çok da etkileyici değil. Yine de ayrıntı seviyesi yüksek ve renkleri güzel yakalıyor. Sadece bazı fotoğraflarda çok aşırı olmasa da gürültü gözlemledik. Düşük ışıkta detay seviyesi iyi ancak gözle görülür derecede gürültü var. Bunun haricinde dinamik aralığı ve parlaklığı iyi düzeyde.
32 MP’lik ön kamera hem selfie’ler hem de görüntülü sohbetler için iyi bir performans sunuyor. Cilt tonlarını tamamıyla doğru gösterdiğini söylemek belki yanlış olur. Ancak ayrıntı seviyesi ve kalite olarak çok güzel kareler yakalamayı başarıyor. Bu kameranın düşük ışık performansı ise son derece tatmin edici. Cilt dokuları yeterince belli oluyor ve cilt tonunu bozmuyor.
Sonuç
Evet, genel olarak değerlendirirsek; Nothing Phone (2a), şık tasarımı, akıcı performansı ve kaliteli kameralarıyla beğenilecek pek çok özelliğe sahip. Son zamanlarda orta segmentte rekabet etmek oldukça zor olsa da Nothing Phone (2a) kendini bazı noktalarda ayırmayı başararak güzel bir alternatif sunuyor. Fiyat olarak şu anda 12GB/256GB varyantı 21.999 TL’ye satılırken, 8GB/128GB varyantı 19.999 TL’ye satılıyor. Segmentine göre ucuz olmasa da fiyatını hak ettiğini açıkça söyleyebiliriz -ki Nothing’in ülkemizde bu model ile iyi bir satış başarısı yakalayacağını düşünüyoruz. Özellikle farklı tasarımıyla gençlerin gözdesi olabilir. Sizce de öyle mi, yoksa değil mi? Fikirlerinizi yorumlarda bekliyoruz.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/inceleme/nothing-phone-inceleme_163330.html