Güneş patlamaları nadir olaylar olmasa da, NASA’nın Güneş Dinamiği Gözlemevi (SDO) tarafından kısa bir süre önce gözlemlediği şey oldukça nadir gerçekleşen bir olaydı: Dört farklı patlamanın aynı anda gerçekleşmesi…
Özellikle şu anda olduğumuz gibi Güneş aktivite döngüsünün yüksek olduğu dönemlerde sıklıkla yaşanan patlamalar, bazen Dünya’da etkileyici ışık gösterilerine ve sinyal kesintilerine sebep olabiliyor. Nadiren iki patlamanın aynı anda yaşandığı da gözlemlenebiliyor ve “sempatik Güneş patlamaları” olarak adlandırılıyor.
Bu patlamaların şans eseri ortaya çıktığı düşünülüyordu ancak 2002 yılında yapılan bir istatistiksel araştırma, bunların aslında bağlantılı manyetik döngüler sebebiyle ortaya çıktığını gösterdi.
Daha da nadir bir şekilde, aynı anda ikiden fazla patlama yaşanabiliyor ve bunlar da “süper sempatik Güneş patlamaları” olarak adlandırılıyor. NASA’nın tespit ettiği 4 patlama da, işte bu gruba giriyor.
Son Güneş patlamalarından açığa çıkacak malzemenin Dünya’ya çarpıp çarpmayacağı şimdilik bilinmiyor. Neyse ki, jeomanyetik fırtınaların çoğunda olduğu gibi bunlar da Dünya’ya ulaşmaları durumunda muhtemelen endişelenmemizi gerektirecek büyük bir sorun yaratmayacak.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/kimse-bunu-beklemiyordu-guneste-ayni-anda-4-patlama-birden_163203.html