Bir insan alkol içmediği halde alkollü olabilir mi? Belçika’da bir adam trafik kontrollerinde sürekli alkollü araç kullanma cezası alıp polislere derdini anlatamayınca mahkemeye gitti ve olayın gerçek yüzü anlaşıldı.
Mahkemeye başvuran şoför tıpta çok nadir görülen Auto-Brewery Syndrome yani ABS hastalığını taşıdığını mahkemeye ispatladı.
Bu hastalık kişinin midesinde kendi kendine oluşan kimyasal reaksiyonlarda midenin alkol üretmesi olarak biliniyor. Böylece hastanın midesinden kanına 7/24 alkol geçiyor. Elbette bu kişilerin trafik polislerini hasta olduğuna inandırmaları da mümkün değil. Aslında her insanın vücudu küçük miktarlarda alkol üretiyor ancak ABS hastalarında bu miktar normalin çok üzerinde.
Ehliyetini geri vermek doğru bir karar mı?
Durumu inceleyen mahkeme hastanın yasaları delerek kasten alkol almadığına kanaat getirdiği için adına yazılan tüm alkollü araç kullanma cezalarını iptal etti; ehliyetinin kendisine iade edilmesine hükmetti.
Belçikalı şoför 2019’dan beri bu cezalarla uğraşıyordu ve bir kez de alkollü araç kullanmaktan ehliyetine el konulmuştu. Şimdi mahkeme kararıyla şoför ceza almadan araç kullanabilecek.
Ancak yine de şu soru halen cevap bekliyor: Hasta ya da sağlıklı; kanında alkol olan birinin trafiğe çıkması doğru mu? Hastalıklar nedeniyle engel yaşayan bireylere ehliyet verilmeyebildiği gibi, kanında daima alkol bulunan birinin can ve mal kayıplı bir kazaya sebep olması halinde yasalar kimi sorumlu tutacak?
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/hic-alkol-almadan-trafikte-alkollu-cikan-surucu-olay-aslinda-cok-farkliymis_163174.html