Türkiye’de ekonomik akıllı telefon segmenti, seçeneklerin bolluğundan dolayı oldukça rekabetçi. Ancak bu rekabet, giriş seviyesi telefonları her geçen gün orta segmente daha da yaklaştırıyor. POCO’nun bütçe dostu C serisinin yeni üyesi C65 de selefine göre gelişen özellikleriyle 10 bin TL altında fazlasıyla iyi bir alternatif sunuyor. Kasım ayında piyasaya sürülen POCO C65, mart ayı itibarıyla ülkemizde de satışa çıktı. Eğer cebinizi sonuna kadar boşaltmayacak veya öğrencilere sunulan vergisiz telefon kampanyasına dahil olan iyi özelliklere sahip bir akıllı telefon arıyorsanız, C65 iyi bir seçenek olabilir, bunu baştan söyleyebiliriz. Peki, C55’e göre daha ince bir kasaya, iyileştirilmiş ekran hızına, yükseltilmiş depolama alanına ve daha yüksek hızda şarj desteğine sahip C65, bize genel kullanım noktasında neler sunuyor? Gelin şimdi yakından inceleyelim.
Kutu İçeriğinde Neler Var?
İlk olarak telefonun kutusuna bakarsak, gayet makul düzeyde bir içeriğe sahip. İçinde, USB Tip-A’dan Tip-C’ye bir şarj kablosu ve şarj adaptörü çıkıyor. Koyulan şarj adaptörünün gücü 10W gücünde olsa da telefonun 18W hızlı şarj desteğine sahip olduğunu baştan belirtelim. Uygun fiyat noktası göz önüne alındığında, 18W koyulmaması gayet anlaşılabilir bir durum. Zira POCO, bu fiyata kutuya sadece telefonu da koyabilirdi, bunu yapan telefon markaları var.
POCO C65 Tasarımı Nasıl?
Tasarım açısından C65’in, ekonomik bir telefon olmasına rağmen güzel durduğunu ve elde hoş bir his verdiğini söylemek lazım. Yalnızca 8,1 mm kalınlığındaki telefon, selefine kıyasla 0.77 mm’lik bir incelme göstererek daha zarif bir görünüm kazanmış. Arka panel oldukça minimalist bir tasarımda, bu da telefonun sade ve temiz görünmesini sağlıyor. Panel, görünüş olarak cama benziyor ancak aslında tamamen plastik. Işık aldığında ise üzerinde parıltılı efektler oluşuyor. Mat bir plastik olmasından dolayı parmak izi tutmaması güzel olsa da üçlü kamera kurulumunu içeren parlak kısım parmak izi tutabiliyor. Yine de görünüş olarak gayet şık duruyor.
Telefonun sağ tarafında güç ve ses düğmeleri bulunuyor. Elde tutulduğunda tuşlara ulaşması oldukça kolay. Ayrıca 192 gram ağırlığı ve düz çerçeveleri de kullanım noktasında rahat bir tutuş sağlıyor. Yan taraftaki güç düğmesine ayrıca parmak izi sensörü entegre edilmiş durumda. İlk parmak izi kaydı sorunsuz ve kilidi açarken algılaması yeterince hızlı. Eğer daha iyi bir koruma isterseniz yapay zeka destekli yüz kilidi açma özelliği de mevcut. Çevresine bakmaya devam ettiğimizde, üst kısımda 3,5 mm’lik kulaklık girişi yer alırken, alt kısımda bir hoparlör ızgarası ve Tip-C girişi bulunuyor. Çift SIM destekli tepsi ise sol tarafa konumlandırılmış. Yani telefon çift SIM kart desteğine sahip. Üstelik bu tepside 1 TB’a kadar destekleyen SD kart için ayrı bir yuva var.
Dayanıklılık açısından ön taraf Gorilla Glass 3 ile korunuyor. Daha da önemlisi uygun fiyatlı telefonlarda görmeye alışık olmadığımız IP52 sertifikası sayesinde telefon, toza ve suya karşı da dayanıklı. Ancak bunun su sıçramalarına karşı koruma sağladığını, suya daldırmamanız gerektiğini hatırlatalım.
POCO C65 Ekran Özellikleri Neler?
Şimdi, POCO C65’i öne çıkaran en önemli özelliklerden biri ekranı. Zira 6,74 inç boyutunda kocaman bir ekranı var. Boyut olarak selefine göre çok büyük bir artış olmasa da yenileme hızının 60 Hz’den 90 Hz’e çıkarılması güzel olmuş. Bu, kullanımda fark edilir derecede daha akıcı bir deneyim sağlıyor. Ayrıca pilden tasarruf etmek için 60 Hz ve 90 Hz arasında seçim yapabilmek de mümkün.
Ekran, 1600×720 Full HD çözünürlüğünde bir IPS panelden oluşuyor. Telefonda dizi/film izlemeyi veya oyun oynamayı sevenler için ekrandakilerin canlı göründüğünü söyleyebiliriz; renkler aşırı doygun değil ve görüş açısı geniş. Telefonun 450 nit tipik parlaklığı iç mekanlarda son derece iyi sonuçlar veriyor. Bu değer, ekran ayarlarındaki “Güneş ışığı modu” ile 600 nite kadar çıkabildiğinden dış ortamlarda da ekran görünürlüğünde sorun yaşatmıyor.
Genel kullanımda ekrandan memnun kaldığımızı söyleyebiliriz. Telefonu vergi indirimiyle alacak öğrenci arkadaşlarımız zamanının çoğunu Instagram’da ve Youtube’da geçirdiği için, telefonu biz de aynı şekilde kullandık. Instagram’da gezindik, saatlerce Youtube ve Netflix’te videolar izledik ve sonuç olarak her şey gayet akıcıydı. Oynadığımız oyunlarda da herhangi bir gecikme yaşamadık. Ek olarak POCO, göz sağlığını korumak için TÜV Düşük Mavi Işık ve Flicker-Free sertifikalarıyla ekranı desteklemeyi unutmamış. Dolayısıyla uzun kullanım sürelerinde içiniz rahat olabilir.
POCO C65 İşletim Sistemi ve Arayüz
POCO C65, Android 13 işletim sistemiyle ve POCO’ya özel MIUI 14 arayüzü yüklü şekilde geliyor. POCO, telefonun 2 yıla kadar işletim sistemi ve 3 güvenlik güncellemesi alacağı sözünü veriyor. Ekonomik bir akıllı telefon için bu süre oldukça iyi. Yani kullanıcılar bu telefonla Android 15’i edinebilecekler.
MIUI 14 ise stok Android’e kıyasla birçok özellik sunuyor, ancak çok sayıda bloatware de var. İlk kurulumdan sonra bir sürü önceden yüklenmiş oyun ve uygulama bulunuyor. Elbette bu uygulamaları istemiyorsanız kaldırabiliyorsunuz. Standart MIUI ile POCO’ya özel versiyon arasındaki en belirgin fark
POCO C65 Teknik Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?
Teknik kadroya baktığımızda, telefonda daha önce birçok defa test ettiğimiz MediaTek Helio G85 işlemcisi bulunuyor. G85, çok yeni bir işlemci olmasa da gayet yeterli bir performans sunuyor. Uygulamalar arasında gezinirken, yeni bir uygulama açarken veya günlük işlerde her şey sorunsuz. Ayrıca çoğu oyun akıcı şekilde oynanabiliyor.
Çoklu görevlere yardımcı olması içinse cihazda 8 GB RAM ile birlikte 8 GB sanal RAM desteği mevcut. Sahip olduğu 256 GB’lık depolama alanı da hem uygulamalarınız hem de özel dosyalarınız için gayet yeterli seviyede. Daha önce belirttiğimiz gibi, SIM tepsisinde microSD kart yuvası olduğundan, eğer hafıza yeterli gelmezse 1 TB’a kadar yükseltebiliyorsunuz. Bu arada telefonun 4GB/128GB ve 6GB/128GB varyantları da mevcut, ancak ülkemizde şu an için satışta değil. İleride gelip gelmeyeceğini bilmemekle birlikte şimdilik tek tercihiniz elimizdeki gibi 8GB/256GB olan versiyonu. Zaten fiyatı göz önüne alındığında en mantıklı tercihin bu olduğunu söyleyebiliriz.
Genel olarak, telefonun performansı her işinizi görebileceğiniz kadar iyi. Instagram’da gezinirken, YouTube videolarını izlerken, Chrome’da web sitelerini açarken ya da PUBG gibi oyunları oynarken sorun yaşatmıyor. Üstelik 5000 mAh kapasiteli piliyle beraber uzun bir kullanım ömrü sunuyor. İşlemci çok güç tüketmediğinden dolayı 1-1.5 günü rahatlıkla çıkarabiliyorsunuz. Ayrıca kutusundan çıkan 10W’lık şarj aletiyle 0’dan 100’e 2.5 saatte ulaşabiliyor. Evet, biraz uzun bir süre olduğunu söylemek lazım. O yüzden bizim tavsiyemiz 18W’lık bir şarj aleti almanız. Zira 18W ile bu süre neredeyse yarı yarıya azalabiliyor. Ancak telefonu akşamdan akşama şarj eden biriyseniz zaten bu da yeterli gelecektir.
Bildiğiniz gibi artık alışveriş yapmaktan ödeme yapmaya, dosya alıp göndermekten şubeye gitmeden bankalardan hesap açmaya kadar NFC özelliği birçok alanda kullanılıyor. Neyse ki POCO C65, yine bu fiyat skalasında görmeye alışık olmadığımız şekilde NFC özelliğiyle geliyor. Bu anlamda bütçe dostu telefonun günümüz teknolojilerinden geri kalmadığını görmek güzel.
POCO C65 Kameraları Nasıl?
Şimdi, gelelim kameralara. POCO C65, 50 megapiksel birincil, 2 megapiksel makro kamera ve portre fotoğrafları için bir derinlik sensörü içeren üçlü arka kamera kurulumuna sahip. Özçekimler için ise su damlası çentiğinin içine yerleştirilmiş 8 megapiksellik bir sensör bulunuyor.
Ana kameradan çekilen gün ışığındaki fotoğrafların görüntü kalitesi, ortalama renk ve detaylara sahip -ki bu fiyat seviyesinde gayet normal bir durum. Doğrusunu söylemek gerekirse, fiyatı 10.000 TL’nin altında olan bir telefon için kalitesi gayet iyi. Düşük ışıkta çektiğimiz fotoğraflarda gürültü meydana gelse de bu sorunu gece moduyla halledebiliyorsunuz. Bu mod ile çekilen fotoğraflar normal modda çekilenlere kıyasla daha az gürültüye sahip ve daha fazla ışık yakalıyor. 2 MP çözünürlüğündeki makro kamera ise ortalama detay seviyelerine sahip görüntüler üretiyor. Belirttiğimiz gibi, üçüncü kamera Portre fotoğrafları için bir derinlik sensörü. Diyafram değeri iyi ayarlandığı sürece arka plan ayrımını başarılı bir şekilde yapabiliyor.
Özçekimler söz konusu olduğunda, ön kameranın performansını daha çok beğendik. Çektiğimiz fotoğraflarda yeterince ayrıntı var. Ayrıca ekstra olarak bir güzellik modu da bulunuyor. Ayarını çok abartmadığınız sürece ortaya güzel sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Düşük ışıklı ortamlar için ön tarafta fiziki bir flaş yok, ancak ekranı flaş yerine kullanabileceğiniz bir özellik mevcut. Video tarafında ise hem arka kamera hem de ön kamera 720p’den 1080p’ye kadar 30 fps kaydı destekliyor. Gün ışığında video kalitesi fena değil, yakınlaştırma yapmadığınız sürece gürültü olmuyor.
Genel olarak baktığımızda, POCO C65’in tatmin edecek düzeyde kameraları olduğunu söyleyebiliriz. Bu fiyat skalasında yer alan telefonlarla kıyaslandığında benzer bir performans gösteriyor. Sosyal medya paylaşımları için yeterli seviyede diyebiliriz.
Sonuç
Evet, sonuç olarak POCO C65, fiyat/performans anlamında oldukça başarılı bir model olmuş. Eğer büyük ekranlı ve bataryalı bir akıllı telefon arıyorsanız POCO C65’e göz atabilirsiniz. İster film izliyor olun ister oyun oynuyor, ekranın sizi mutlu edecektir. Ayrıca pil ömrü uzun ve performansı yeterli düzeyde. Üstelik bu özelliklere rağmen 7.499 TL ile günümüz piyasasında çok ucuz kalıyor. Ha, bu fiyat şu an bu içeriği ürettiğimiz tarihteki indirimli fiyatı, elbette ileride değişebilir onu da söyleyelim. Fakat şu an için çok makul ve öte yandan vergi indirimiyle alacak öğrenciler için çok daha cazip hale geldiği de açık. Bu şekilde baktığımızda gayet değerlendirebilir telefon modellerinden biri oluyor POCO C65.
Sponsorlu İçerik
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/inceleme/poco-c65-inceleme_163041.html