Akıllı telefonunuzdaki bir uygulama birinin size doğruyu söylediğini anlayabilseydi nasıl olurdu? İşte VerifEye adlı yapay zeka destekli uygulama bunu yapabildiğini iddia ediyor. Converus tarafından geliştirilen uygulamanın vaadi, yalanları yüzde 80’e varan doğrulukla tespit edebilmek.
Uygulama kısa süre önce bir Reddit başlığında ortaya çıktı ve şu anda iOS ve Android için indirilebilir durumda. Converus uygulamanın yapay zekadan güç aldığını hiçbir zaman açıkça iddia etmese de gözünüzün davranışını tespit etmek için bir tür yapay zeka kullandığı açıkça görülüyor.
Yapay zeka destekli yalan makinesi, doğru söyleyip söylemediğinizi belirlemek için gözlerinizdeki istemsiz hareketleri ve davranışları inceliyor. Converus ne tür bir davranış incelediğini açıkça belirtmiyor, ancak odaklandığı davranış, akıllı telefonunuzun kamerasını gözlerinize doğrultarak ve VerifEye uygulamasını kullanarak tespit edilebiliyor.
Gözlerden yalan söylenip söylenmediğinin anlaşılabileceği fikri aslında yeni bir fikir değil. Göz hareketleriyle ilgili en yaygın teorilerden biri 2012 yılında çürütülmüş olsa da bu fikir 1970’lerden beri var.
Gözler ve hareketleri, birinin yalan söyleyip söylemediğini anlamak için kullanabileceğiniz temel göstergeler arasında gösterilebiliyor. Ancak VerifEye’ın izlediği formül bu değil ve yalanı tespit etmek için göz verilerini kullanma tekniğine ilişkin çok sayıda ek araştırma uygulamanın web sitesinde mevcut.
Yukarıdaki videodan VerifEye’ın nasıl çalıştığı açıkça anlatılıyor. Burada ilginç olan şey, şirketin bu uygulamayı günlük hayatta kullanılabilecek bir şeymiş gibi tanıtması. Zira sadece şirketlerin kullandığı bir yapay zeka yalan dedektörü olarak tanıtılmıyor. Ayrıca şirket, bir kişinin çevrimiçi profilinin gerçek olup olmadığını belirlemek için de kullanılabileceğinden bahsediyor.
Elbette yüzde 80 doğruluk iddialarının mahkemelerde kabul edilebilir bir şey olması pek mümkün değil, özellikle de AB’nin yakın zamanda çıkardığı Yapay Zeka Yasası pek çok şeyi değiştirmişken… Bu uygulama, arkasındaki çıkarımlar nedeniyle bazı yerlerde yasadışı bile sayılabilir. Ancak bu, şu anda endüstrinin gelişmekte olan bir parçası, bu nedenle gelecekte durum pekala değişebilir.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/bu-uygulama-birinin-yalan-soyleyip-soylemedigini-anlayabiliyor_162766.html