Wi-Fi teriminin nereden geldiğini ya da açılımının ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Çoğu insan mantıksal olarak bunun, bilgisayarların internete kablosuz olarak erişmesini sağlayan teknolojinin son derece teknik bir tanımının kısaltılmış bir versiyonu olduğunu düşünüyor. Ancak gerçek bu kadar basit değil.
Wi-Fi terimi, pek çok kişinin sandığı gibi wireless fidelity‘nin kısaltılmış bir hali değildir. Wi-Fi, 1950’lerde ses ekipmanı üreticileri tarafından “high fidelity “nin kısaltılmış bir versiyonu olarak icat edilen Hi-Fi’nin kelime oyunudur.
Ancak “Kablosuz sadakat” diye bir şey olmadığı gibi, Wi-Fi’nin de bunun kısaltması olduğunu düşünmek büyük bir hata. Bu sadece pazarlamacılar tarafından uydurulmuş şık bir isim.
Wi-Fi’nin aslında “wireless fidelity” anlamına geldiği fikri, Boing Boing’den Cory Doctorow’un bu efsaneyi çürüttüğü 2005 yılından beri anlamını yitirdi. Gerçekte bu terim, anti-depresan Prozac ilacını ve bilgisayar şirketi Compaq markasını da bulan pazarlama firması Interbrand tarafından yaratılmış ve Hi-Fi teriminden üretilmiş, anlamlı bir çıkış noktası olmayan bir terim.
Interbrand web sitesinde “Teknik terim IEEE 802.11 idi, ancak bu yeterli değildi” deniyor. açıklama şöyle devam ediyor: “İsmin akılda kalıcı olması gerekiyordu; evinizde, ofisinizde, bir kafede veya toplu taşıma araçlarında bulabileceğiniz evrensel bir şey ve tüketicilerin bu kavramı sezgisel olarak anlamalarına yardımcı olacak bir şey.”
1990’ların sonlarında herkesin zaten aşina olduğu Hi-Fi teriminden yola çıkarak Wi-Fi’de karar kıldılar. Aslında 2000 yılında John Cusack’ın başrolünde oynadığı High Fidelity adında bir film vardı ve filmde plak dükkanı sahibi bir müzik takıntılısını canlandırıyordu.
Ancak, özünde hiçbir şey ifade etmese de, marka, herhangi bir kablo olmadan kablosuz internet alabileceğiniz fikrini iletmede inanılmaz derecede başarılı oldu. Bu, 1990’larda büyük ölçüde çevrimiçi olmaya yeni başlayan çoğu Amerikalı tüketici için radikal bir fikirdi.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/wi-fi-terimi-aslinda-dusundugunuz-sey-degil-wi-fi-terimi-nasil-dogdu-ne-anlama-geliyor_162698.html