İlk kez Las Vegas’taki yıllık SHOT Show’da görücüye çıkan ThermoSight HISS-HD, keskin nişancıların ve makineli tüfek kullananların görünmeden uzun menzildeki hedefleri vurmasına olanak tanıyor.
Keskin nişancılık, silahlı kuvvetler ve kolluk kuvvetlerindeki en yetenek isteyen uzmanlık alanlarından biri. Zira keskin nişancıların, gizlendikleri yerden bazen kilometrelerle ölçülen mesafelerdeki hedefleri tanımlayabilmeleri, kilitlenebilmeleri ve yok edebilmeleri gerekiyor. Üstelik bunu genellikle ilk atışta yapmaları gerekiyor.
Sorun şu ki keskin nişancılık, tek ihtiyacın keskin bir göz ve titremeyen bir el olduğu zamanların çok ötesine geçti. Günümüzde keskin nişancılar özel tüfekler ve mermiler, gelişmiş optikler ve rüzgar açısı, hava basıncı, namlu çıkış hızı, atış düşme hızı ve daha pek çok değişkeni hesaba katan bilgisayar işlemcileri kullanıyor.
Ancak tüm bunların yanı sıra, keskin nişancılar eski ve güvenilir bir mermi türüne; izli mermiye ihtiyaç duyuyor. Eğer çok sayıda eski savaş filmi izlediyseniz, muhtemelen mermilerin gökyüzünü aydınlattığı gece savaş sahnelerine rastlamışsınızdır. İşte bunlar izli mermiler. Bunlar, bir keskin nişancının atışların nereye düştüğünü ölçmesi için normal mermilerle karıştırılan patlayıcı madde içeren mermilerdir.
Bu mermiler her ne kadar kullanışlı olsa da düşmanın gelen ateşin nereden geldiğini görmesine ve karşılık vermesine olanak tanıyan istenmeyen bir özelliğe sahip. İşte Teledyne FLIR’ın geliştirdiği ThermoSight HISS-HD, bir keskin nişancının mermilerini uzun menzilde, hatta gün ışığında bile görmesini sağlıyor. Bunuysa bir kriyo-soğutucuya sahip görüntüleme sensörü kullanarak yapıyor. Bu termal gürültüyü azaltıyor ve çözünürlüğü artırıyor. Sonuç olarak, gelişmiş işlemcilerin yardımıyla keskin nişancı merminin uçuş sırasındaki termal izini doğrudan görebiliyor.
Şirketin belirttiğine göre bu, böyle bir yeteneğe sahip ilk cihaz değil, ancak bu kadar uzun menzilde bu kadar yüksek çözünürlükte bunu yapabilen sahadaki ilk cihaz. 2,1 kg olan HISS-HD, herhangi bir standart MIL-STD-1913 Picatinny ray montajına kolayca takılabiliyor ve bir dizi farklı dürbün ve silah sistemiyle eşleşebiliyor. Ayrıca uzaktan kumandalı bir askıya sahip ve video kaydı ile uzaktan gözlem için ayarlanabiliyor.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/yeni-termal-durbun-keskin-nisancilarin-yerlerini-gizlemesini-saglayacak_162255.html