Ünlü besteci Ludwig van Beethoven’ın saçı üzerinde DNA analizi yapan bilim insanları, sağlığı hakkında yeni ayrıntılar ve aile geçmişi hakkında beklenmedik bir gerçeği ortaya çıkardı.
Yaklaşık 200 yıl önce hayatını kaybeden Beethoven, aralarında sağırlık ve karaciğer hastalığı da bulunan pek çok sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu. Almanya’daki Max Planck Enstitüsü araştırmacıları, geçen yıl bestecinin korunan saçlarında genetik analiz yöntemleri kullanarak rahatsızlıklarının temel nedenlerini araştırdı ve gelecek nesillerin acısını anlaması yönündeki kendi isteğini yerine getirmeye çalıştı.
Biyokimyacı Johannes Krause liderliğindeki ekip, işitme kaybını, gastrointestinal sorunları ve karaciğer hastalığını araştırmak için Beethoven’ın birkaç tutam saçının DNA analizini tamamladı. Current Biology’de yayınlanan çalışmanın birincil bulgusu, kronik bir Hepatit B enfeksiyonunun genetik kanıtıydı.
Beethoven’ın bilinen alkol kullanımıyla beraber bu viral karaciğer hastalığı, büyük ihtimalle ciddi karaciğer sorunlarına ve siroza katkıda bulunan önemli bir etkendi. Hepatit B’nin ciddi karaciğer hasarına neden olduğunun biliniyor olması, Beethoven’ın son hastalığı için makul bir kaynak sağlıyor.
Kurşun zehirlenmesi teorisi çürüdü
Ayrıca bu çalışma, kurşun zehirlenmesinin Beethoven’ın ölümünü hızlandırmış olabileceğini öne süren önceki bir teoriyi çürüttü. Zamanında yaygın olan kurşun bazlı içme kaplarının ve belirli tıbbi tedavilerin kullanımı nedeniyle kurşun zehirlenmesinin sanatçının sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğinden şüpheleniliyordu. Ancak DNA analizi, bir zamanlar Beethoven’a ait olduğu düşünülen ve kurşun zehirlenmesine dair kanıtlar sunan bir saç tutamının aslında bilinmeyen bir kadına ait olduğunu gösterdi.
Bu yanlış atfın ortadan kaldırılmasıyla beraber, çalışma diğer olası nedenlere odaklandı. Araştırmacılar, Beethoven’ın 20’li yaşlarının sonlarında başlayan ve sonunda onu neredeyse tamamen sağır hale getiren ilerleyici işitme kaybı için kesin bir genetik neden bulamadılar.
Ayrıca, bildirilen kronik karın sorunlarının kökenlerini de bulamadılar. Beethoven’ın saçının DNA analizinde bulunan genetik belirteçlerin eksikliği, çevresinin veya yaşam tarzının bu rahatsızlıklarında bir rol oynamış olabileceğini düşündürüyor. DNA analizi bu hastalıkların kaynaklarını bulamamış olsa da, bazı şüpheleri ve olasılıkları ortadan kaldırarak geçmişin gizemlerine ışık tutmaya devam ediyor.
Ortaya çıkan aile sırrı
Ancak bu analizin belki de en büyük sürprizi ortaya çıkardığı aile sırrıydı. Araştırmacılar Beethoven’ın Y kromozomunu yaşayan akrabalarınınkiyle karşılaştırdıklarında genetik bir uyumsuzluk buldular. Bu, Beethoven’ın doğumundan birkaç nesil önce baba soyunda evlilik dışı bir olay olduğunu gösteriyor.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/200-yillik-sac-telleri-unlu-besteci-beethovenin-onemli-bir-aile-sirrini-ortaya-cikartti_166699.html