Bir grup bilim insanı, insan kök hücreleri ile bir maymunun retinasındaki deliği onararak görme yeteneğini geri kazandırdı. Araştırma, insanlarda ve diğer hayvanlarda da görme tedavisi için yeni yöntemler geliştirilmesini sağlayabilir.
Bu ay Stem Cell Reports’ta yayınlanan yeni bir çalışma, bu inanılmaz başarıyı daha ayrıntılı bir şekilde açıklıyor ve retina nakli alanında büyük bir sıçrama olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, insan kök hücrelerini kullanarak bir yama oluşturduklarını ve bunu daha sonra maymunun gözündeki maküler deliği onarmak için kullandıklarını açıklıyor.
Maküler delikler, retinanın tam merkezinde bir delik oluşan oldukça nadir bir durumdur. Retinanın bu kısmı, iyi merkezi görüş ve keskin bir odaklanma için kritik öneme sahiptir, bu da bu alanda görüşü geri kazandırmanın yollarını bulmanın çok zor olabileceği anlamına gelir. Doktorlar, bu sorunu tedavi etmek için retinanın dış kısmının bir kısmını merkeze taşıyorlar, ancak bu, çevresel görüşte kör noktalara yol açarak başka sorunlar yaratabiliyor.
Vakaların sadece %90’ı bu ameliyatla tedavi edilebilir olduğu için, maküler deliklerin tedavisi de özellikle zordur. Geri kalan %10’luk kısım için ise şimdilik uygulanabilecek bir tedavi yöntemi bulunmuyor.
Yeni araştırmada belirtilen, kök hücrelerden yapılmış yamalar ise sadece bu %10’luk kısım için bir tedavi yöntemi sunmakla kalmayıp, diğer %90’lık kısmın da diğer görme sorunlarından etkilenmemesini sağlayabilir.
Şimdiye kadar, bu süreç yalnızca maymunlarda başarılı oldu. Ancak, daha fazla araştırma ve insan klinik denemeleri yöntemin daha da geliştirilmesini ve başarılı olmasını sağlayabilir.
Kaynak: Chip – https://www.chip.com.tr/haber/insanlik-tarihi-icin-heyecan-verici-bir-ilk-daha_166311.html